Smetana – Rysk syrad grädde – Är gudomligt gott! – Men den går inte att uppbringa här i Malmö – Man kan dock lätt göra den själv – Man
gör som med crème fraiche, tar vispgrädde och blandare i ett par
matskedar surmjölk. För smetana blandar man i lite kefir, sen
sköter sig processen själv, till tjock sur grädde. Alltså precis som man gör crème fraiche, fast med Kefir – Smetana har därtill karaktär!
½ liter Vispgrädde
2 msk Kefir
1. Tillsätt ett par matskedar
kefir till vispgrädden. Det kan du göra direkt i förpackningen.
Blanda!
2. Låt stå i rumstemperatur i ett
dygn - Sen är det klart! - Vill du ha den surare och tjockare så väntar du längre.
3. Ställ smetanan i kylskåp så
avstannar syrningsprocessen. Den kan förvaras i flera veckor.
4. Servera smetana som ett syrligt tillbehör till
soppor och efterrätter, eller använd den som en smakrikare
ingrediens, istället för grädde eller crème fraiche i exempelvis såser och grytor.
Gudagott!
Gudagott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar