söndag 20 mars 2016

Brantevikssill – Lätt att älska!

Denna sillen åt jag första gången vid ett julbord här i Skåne. Det är nog den inlagda sill som är lättast att älska.

Recept – 4 portioner:

600 g rensad småsill

Lag:
½ dl Ättika 24%
3½ dl Vatten
1½ msk Salt

Inläggning:
1 st Gul lök
1 st Rödlök
40 st Kryddpepparkorn
40 st Vitpepparkorn
1 msk Citronpeppar
1 st Lagerblad
1 knippe Dill
2 dl Strösocker
 

1. Dra av skinnet på sillen, du får då två skinnfria filéer på varje sill.
2. Blanda samman lagen i en skål av glas eller porslin och lägg i sillfiléerna. Låt står ett dygn i kylen.
3. Ta upp sillen och låt den rinna av.
4. Hacka löken, krossa pepparkornen, smula sönder lagerbladet och klipp dillen. Blanda samman det med citronpeppar i en skål och rör ner sockret.
5. Varva sillfiléerna med lök-krydd-socker-blandningen i en glasburk. Sista ska va lök-krydd-socker-blandning. Låt stå i kylskåp två dagar eller mer.
6. Garnera eventuellt med klippt dill och hackad rödlök. Servera Brantevikssill med bröd, koktpotatis eller snaps, eller som en rätt på julbordet, påskbordet, midsommarbordet eller brännvinsbordet.

Det vattnas i munnen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar