onsdag 9 mars 2016

Kokta ägg – Vackra ägg

Två veckor kvar till påsk – Dags att tänka på påskmaten!

Vita ägg blir vackra och aptitligt gula eller rödbruna om man kokar dem med torra lökskal. Jag kokar mina ägg i 7 minuter, vilket gör att gulan stelnar, men är något krämig. Här har du fler tips för att lyckas med dina ägg..

Recept – per portion:

1-3 st Hönsägg (den större mängden om äggen serveras som huvudrätt)
Vatten
Torra skal av gul lök


1. För att inte äggen skall spricka under kokningen kan du picka ett litet hål i den runda breda änden av ägget med en nål eller äggpickare. Alternativt kan du låta kylskåpskalla ägg ligga i ljummet vatten en stund innan kokningen.
2. Lägg ner äggen i en kastrull och häll på vatten så att äggen täcks helt. Lägg även i torra lökskal om du önskar färga äggen gula eller rödbruna. Lite skal ger gulbruna ägg, mer skal ger rödbruna ägg.
3. Koka eller sjud äggen efter eget tycke och smak. Använd följande koktider till hjälp:
- Löskokta ägg 1-2 minuter
- Mjukkokta ägg 4-5 minuter
- Hårdkokta ägg 7-8 minuter
Koktiden påverkas också av äggens storlek, samt deras temperatur innan kokningen.
4. Löskokta ägg bör serveras först efter ett par minuter så att temperaturen inne i äggets mitt kan fortsätta att stiga och konsistensen bli den rätta. Hårdkokta ägg som skall skalas bör kylas i kallt vatten så att skalen lättare lossnar.
5. Serveras kokta ägg som egen rätt behövs salt eller ett salt tillbehör som exempelvis kaviar. Hårdkokta ägg passar också som skivat smörgåspålägg, eller som tillbehör till grytor, soppor och stuvningar. Ägg är gott både som mellanmål och som huvudrätt, frukost, middag eller kväll, samt är ett måste på påskbordet.

Glad påsk!

Tips:
Ägg är inte bara vackra och goda. De innehåller även vitamin D och E, samt ökar sexlusten – Ät gärna flera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar