söndag 9 oktober 2016

Långkål – Grönkål, citron och grädde

Grönkål
För att få gräddstuvad grönkål riktigt god krävs lite syra – Citron, vinäger, ättika eller sur grädde – Så här gör jag!

Recept – 3 portioner: 

400 g Grönkål
1 liter Vatten
1 tsk Salt / liter vatten

1 msk Smör
1 msk Citron eller Vinäger
1 tsk Sirap eller Strösocker
1 krm Vitpeppar eller Svartpeppar
½ tsk Salt
1 dl Crème fraiche eller annan Grädde


1. Skölj grönkålen och repa av de krusiga bladen från stjälkarna. Strimla grönkålsbladen grovt.
2. Lägg de strimlade bladen i en gryta, häll på vatten och tillsätt salt. Koka 10 minuter så att grönkålen blir mjuk, vänd om då och då.
3. Häll av vattnet väl. Fräs därefter grönkålen i lite smör. Tillsätt Citron, sirap, peppar och salt.
4. Tillsätt slutligen crème fraiche eller grädde och koka samman långkålen till önskad konsistens.
5. Servera långkål till fisk- och kötträtter, liksom till korv. Långkål har också sin plats på julbordet.

Var så god!

4 kommentarer:

  1. Att ha ättika i långkålen förekommer i Halland, men oftast inte. Jag väljer citron eller vinäger. Det lyfter verkligen rätten!

    SvaraRadera
  2. Grädde ska det va i långkål. Jag föredrar syrad grädde som créme fraiche. Man kan ha mycket eller lite i. 1 dl är lagom för smak o konsistens i detta fall.

    SvaraRadera
  3. Sirap är en god smakförstärkare. Jag tar lite i så att inte sötman tar över.

    SvaraRadera
  4. Jag kokade grönkålen i saltat vatten. Buljong och skinkspad ger smak, men saltat vatten funkat utmärkt.

    SvaraRadera