tisdag 8 mars 2016

Kålgryta – Innan våren

Vårvinter och tid för kål!

Jag hittade ett övervintrat vitkålshuvud i kylen och köpte fläskfärs till extrapris - Det här blir riktigt gott och billigt!

Recept – 5 portion:

1 kg Vitkål (ca ½ stort vitkålshuvud eller 1 mindre)
1 st Gul lök (ca 200 g)
500 g Köttfärs (valfri sort)
2 msk Rapsolja
1 dl Vatten
½-1 dl Tomatpuré
1 st Buljongtärning
½-1 tsk Salt
½ tsk Vitpeppar


1.Skär vitkålshuvet i bitar och strimla dem. Hacka löken. Fräs kål och lök i en gryta i hälften av oljan.
2. Bryn köttfärsen i en panna i resen av oljan. Tillsätt köttet till kålen och stek ur pannan med vattnen och häll över stekskyn i kålen.
3. Blanda i tomatpuré och buljongtärning, och fräs allt i 10-15 minuter tills kålen är mjuk.
4. Krydda med salt och peppar, och servera med kokt potatis, ris eller sallad, samt rårörda lingon.

Smaklig måltid!

Tips:
Så här års är det säsong för rotfrukter och kål. Kålrot, rotselleri, morötter och rödbeta, liksom röd- och vitkål. Vinterförråden ska tömmas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar