Stuvade är nässlorna som godast. De går bra att stuva med crème fraiche, ost, grädde eller, som jag, med béchamel.
200 g Brännässlor (ca 1 liter packade skott och späda nässlor)
1½ liter Vatten
Till stuvningen:
4 dl Béchamelsås
1 krm Riven Muskotnöt
1 tsk Vinäger eller citron
Ev. Salt och peppar
1. Rensa nässlorna från skräp och skölj i vatten så att jord och smuts försvinner. Använd handskar.
1. Rensa nässlorna från skräp och skölj i vatten så att jord och smuts försvinner. Använd handskar.
2. Koka upp vattnet. Lägg ner
nässlorna i det kokande vattnet och förväll i 4 minuter.
3. Ta upp nässlorna ur vattnet och
spola dem med kallt vatten. Lägg dem avrunna i en skål och klipp
dem eller hacka dem fint - Avkylt nässelavkok kan användas till hud-
och hårvård, och som gödselvatten och naturmedicin, annars hälls det bort.
4. Laga en lite tjockare bechamelsås.
Blanda ner de förvällda nässlorna, riven muskotnöt, samt vinäger
eller citron i den tjocka såsen.
5. Smaka nässelstuvningen. Eventuellt kan
ytterligare peppar och salt behövas, men var försiktig.
Välkommen vår!
Delikatess!
SvaraRaderaDelikatess!
SvaraRaderaJa, det är gott och samtidigt är det en utmaning att fånga dem!
SvaraRadera