fredag 1 april 2016

Stuvad nässla – Vårens första primör!

I stan kan det va svårt att hitta ett nässelstånd, men runt Ribersborgsstranden växer de. Från nu och fram till juni är topparna späda och goda att äta, sen blir de träiga. Men glöm inte handskarna när du ska plocka dem.

Stuvade är nässlorna som godast. De går bra att stuva med crème fraiche, ost, grädde eller, som jag, med béchamel.

Recept – 3-4 portioner:

200 g Brännässlor (ca 1 liter packade skott och späda nässlor)
1½ liter Vatten

Till stuvningen:
1 krm Riven Muskotnöt
1 tsk Vinäger eller citron
Ev. Salt och peppar


1. Rensa nässlorna från skräp och skölj i vatten så att jord och smuts försvinner. Använd handskar.
2. Koka upp vattnet. Lägg ner nässlorna i det kokande vattnet och förväll i 4 minuter.
3. Ta upp nässlorna ur vattnet och spola dem med kallt vatten. Lägg dem avrunna i en skål och klipp dem eller hacka dem fint - Avkylt nässelavkok kan användas till hud- och hårvård, och som gödselvatten och naturmedicin, annars hälls det bort.
4. Laga en lite tjockare bechamelsås. Blanda ner de förvällda nässlorna, riven muskotnöt, samt vinäger eller citron i den tjocka såsen.
5. Smaka nässelstuvningen. Eventuellt kan ytterligare peppar och salt behövas, men var försiktig.
6. Servera nässelstuvning till fisk, kött, fågel, ägg och potatis.

Välkommen vår!

3 kommentarer: