onsdag 5 oktober 2016

Citronsorbet – Uppfriskande njutning!

Citronsorbet är friskt och sägs vara bra för matsmältningen – Att göra god sorbet kräver våg och mixer – I övrigt behövs bara frukt, socker och vatten – Sorbet är godast när den serveras som en smältande kräm!

Recept – 4 portioner: 

300 g skalade Citroner (ca 450 g oskalade)
280-310 g Strösocker (beroende på hur syrlig eller söt sorbet som önskas)
400 g Vatten


1. Skala citronerna och väg dem sen för rätt mängd.
2. Ta bort kärnorna genom att skära citronerna i skivor och peta ur dem. Gör det i en skål så inte saften rinner bort.
3. Mixa citronskivorna och saften i mixer till en saftig massa. Kontrollera efteråt så inga kärnor finns med.
4. Väg socker och häll i en gryta. Väg även vattnet och häll också det i grytan. Koka upp sockret och vattnet till en sockerlag. Låt den sen svalna någon minut.
5. Blanda i de mixade citronerna i sockerlagen. Kyl sen sorbetsmeten kall.
6. Frys sorbetsmeten med glassmaskin eller i frysen. Fryses den i frysen måste den röras var 30:de minut till den blivit en fast kräm. Det tar många timmar.
7. Sorbet serveras bäst något krämig i skål eller glas. Citronsorbet passar som en frisk mellanrätt eller efterrätt. Eller som en läskande uppfriskning en skön dag.

Njut stunden!

Tips:
Djupfryst sorbet blir isigare och mindre krämig än när den först är klar. Så njut sorbet helst direkt när den är färdig. Förvarar du sorbet i frysen så ta ut den en timma före servering så att den får en något mjuk konsistens till serveringen.

3 kommentarer:

 1. Godast och bäst är alltså om man har en glassmaskin och gör sorbet till varje till tillfälle du ska servera sorbet. Då är iskristallerna små och sorbeten är krämigast.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. - En våg behövs för att få rätt sockerhalt i förhållande till syran i citronerna och vätskemängden. Detta för att få bra smak och konsistens. Den variation på sockermängden som kan tillåtas finns i receptet, 280-310 g.
  - En mixer är bra för att kunna göra sorbet på saft, fruktkött och klyftor. Att göra sorbet på saften allt detta ger en godare struktur på sorbeten.
  - En glassmaskin är inget måste, men spar mycket tid.

  SvaraRadera