fredag 29 januari 2016

Blandad sallad – På två sätt

Det finns två sätt att göra en sallad. Antingen så köper man de ingredienser man önskar ha i eller så gör man salladen på det man har hemma.

En blandad sallad kan se ut och smaka på många sätt, allt beror på vad man blandar. Jag hittade isbergssallad, tomat, paprika, gul lök och granatäpple i kylen. Därav min blandning.

I princip kan alla vegetabilier, kokta som råa, blandas. Tärna eller hacka dem först bara. Viktigt är att inte snåla med vinägern. Ytterligare kryddning behövs då inte.

Recept – Per portion: (mängden beror på om salladen ska serveras som tillbehör eller som egen rätt)
100-250 g Salladsblad, frukt och lök, samt råa eller kokta grönsaker och rotfrukter, liksom frön och nötter. Allt efter tillgång och smak.
1 tsk Vinäger
1 msk Olivolja
Ev. Salt & Peppar


1. Skölj salladsbladen och riv eller skär dem i lagom stora bitar. Skär, hacka eller riv sköljda grönsaker, lök, rotfrukter och frukt.
2. Lägg allt i en skål, blanda ner vinäger och eventuella kryddor i salladen. Blanda till sist ner oljan.
3. Servera med bröd eller sovel, eller blanda den tärnad i salladen.

Mums!

Tips:
Vinäger och olja gör visserligen salladen mer hållbar, men gör också att spänst och krispighet försvinner. Önskar du ha kvar fräschheten så blanda samma salladen precis innan du ska äta den.

5 kommentarer:

 1. Är det ok att ringla lite olivolja på potatisarna innan kryddning?
  Hur ser du på detta?
  Andra har dill i vid kokning. Är det något du gör, eller bara efteråt?

  SvaraRadera
 2. Ja, absolut. Jag skulle dock välja att ringla olja över först på tallriken vid serveningen, liksom smör ock sås.
  Jag har provat att koka ned dill, men tycker inte resultatet blivit bra. Örtkryddor låt inte lång kokning så det är inte mycket smak kvar efter ett potatiskok. Därför tar jag i dem sist.

  SvaraRadera
 3. Får komplettera tidigare svar. När det är dags för nypotatisen och dillen växer kraftig så tycker jag att dillsjälkarna kan koka med potatisen, men dillbladen sparar jag till efter kokningen. Jag återkommer om det i juni...

  SvaraRadera