lördag 12 mars 2016

Delikatpudding – Flottans flaggdessert

Ett recept jag fick av Marinens intendenturskola är Flottans Delikatpudding. En mycket välsmakande efterrätt och kaka. Jag har lagt några bittermandlar till receptet. Det bittra förhöjer nämligen smaken ytterligare!
 
Recept – 4 potioner:

100 g Smör
1 dl Socker
2 st Ägg
2 dl Mald sötmandel / 130 g Mandelmjöl
3 st Malda bittermandlar eller motsvarande bittermandelarom
1 msk Vetemjöl
1 burk Konserverade päron (ca 400 g)
Vispad grädde
Bär
 

1. Mal hel sötmandeln och bittermandeln i en mandelkvarn. Alternativt använder du mandelmjöl och bittermandelarom.
2. Rör rumstempererat smör och socker pösigt i en bunke till en smet. Rör därefter ner äggen.
3. Blanda ner vetemjölet i den malda mandeln, som därefter också rörs ner i smeten.
4. Värm ugnen till 200°c.
5. Smörj en ugnsfast form. Lägg de väl avrunna päronen på botten och bred mandelsmeten över.
6. Grädda i mitten av ugnen tills mandelsmeten är färdigbakad (stick med provsticka) och puddingen fått fin färg, ca 20 minuter.
7. Låt puddingen bli kall.
8. Skär den i bitar, lägg upp på assietter, garnera med vispad grädde och ett bär på toppen, färskt eller ett maraschinobär. Servera puddingen som efterrätt eller som kaka till kaffet.
 
Delikat!
 
Tips:
Har du färska fasta päron så tar du dem istället för de konserverade. Ta 600 g päron, skala, skär i halvor och kärnar ur dem. Koka en sockerlag på 5 dl socker och 4 dl vatten. Sjud päronhalvorna halvmjuka i lagen. Nu blir puddingen än mer delikat!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar