fredag 11 mars 2016

Kikärtssoppa – Från Mexiko med rosmarin

I Spanien finns det flera sorters kikärtor att välja mellan, olika storlekar och kvaliteter, liksom olika ursprung. Min soppa är gjord på lite stötte kikärtor från Mexiko, men det går lika bra att laga den på de kikärtorna som finns att köpa i Sverige.

Recept – 3 portioner:

250 g Torra kikärtor (ca 550 g blötlagda)
½-1 st Gul lök
1 st Vitlöksklyfta
1 tsk Starkt paprikapulver
1 msk Rapsolja
1 liter Buljong (grönsaksbuljong eller hönsbuljong, buljongtärning eller hemmagjord)
200 g Morötter
1 msk Vinäger
Rosmarin (2 färska kvistar eller 2 tsk torkad rosmarin)
Ev. Salt & Peppar

1. Skölj kikärtorna och blötlägg dem i rikligt med vatten i 10 timmar. Häll sen av blötläggningsvattnet.
2. Skala och hacka löken och vitlöksklyftan.
3. Fräs kikärtor, lök och paprikapulver i oljan i en gryta.
4. Häll på buljong och låt koka i 20 minuter.
5. Skär morötterna i tärningar och lägg i. Låt koka i ytterligare 20 minuter.
6. Tillsätt vinäger och lägg i rosmarin, samt om det behövs smaka av med salt och peppar.
7. Soppan är klar när morötter och ärtor är lagom mjuka. Servera med bröd.
Varsågod!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar