tisdag 29 mars 2016

Pannkakor – Plättar – Crêpes

Tunna pannkakor och små plättar kan serveras med sur grädde och fiskrom som en förrätt. Och med sylt, grädde eller strösocker som dessert. Crêpes, det vill säga fyllda pannkakor, passar även som huvudrätt beroende på fyllning. De kan även gratineras eller flamberas om man nu vill lyxa till denna enkla anrättning.

Recept – 2 portioner (ca 6 tunna pannkakor):

2 dl Vetemjöl
1 krm Salt
4 dl Mjölk
2 st Ägg
 
Till stekningen:
20 g Smör


1. Vispa mjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet.
2. Vispa ner ägg och resten av mjölken.
3. Hetta upp en pannkakslagg, plättlagg eller crêpepanna till mer än medelvärme. En vanlig stekpanna går lika bra, bäst om den har sluttande kanter så att pannkakan lättare går att vända.
4. Bryn lite smör. Rör om smeten och häll smet i pannan så den nästan täcks. Lyft därefter upp pannan och hjälp smeten att rinna ut över hela ytan.
5. När smeten stelnat och undersidan fått fin färg är det dags att vända pannkakan, enklast går det med en stekspade.
6. När andra sidan fått fin färg viker du pannkakan i fyra delar eller rullar ihop den. Lägg den på en varm tallrik om de strax ska ätas så de inte kallnar.
7. Fortsätt proceduren tills all smet är slut.
8. Servera dem varma eller småvarma med lämpligt tillbehör eller fyllning beroende på tillfälle.

Var så god!

Fler pannkaksrecept på:
http://www.recept.com/pannkaksrecept/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar