onsdag 30 mars 2016

Béchamel – Den vita såsen

Bechamelsås eller mjölksås, som den också heter, är en grundsås som ofta smaksätts. Vanliga smaksättningar är dill eller andra örtkryddor, riven pepparrot eller krossade senapskorn, citron eller ost, för att bara nämna några - En något tjockare bechamel är en utmärkt bas för en stuvning eller gratängsås - Såsen är också en av ingredienserna i lasagne - En enkel sås med många användningar alltså!

Recept – 4 portioner:

4 dl Mjölk
25 g Smör
2½ msk Vetemjöl
1 krm Vitpeppar
½ tsk Salt
Ev. smaksättning och ytterligare kryddning


1. Hetta upp mjölken.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning.
3. Späd med mjölken lite i sänder. Det gäller att vispa och späda så att redningen inte får klumpar.
4. Låt såsen koka 5 minuter under fortsatt omrörning. Blir såsen för tjock så späd den ytterligare.
5. Smaka av med peppar och salt. Eventuellt kan man smaksätta ytterligare.
6. Servera exempelvis med kokt potatis och fisk.

Varsågod!

Tips:
Bechamelsås kan också göras med toppredning. Då tar du och blandar mjölet med 1 dl av kall mjölk till en slät blandning. Hetta upp den resterande mjölken. Häll ner den kalla mjöl- och mjölkblandningen försiktigt och under omrörning i den heta mjölken. Låt såsen koka. I slutänden har du samma sås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar