måndag 21 mars 2016

Röd borsjtj – Ukrainsk rödbetssoppa

Den första tallriken i Ukraina är soppa och den vanligaste soppan är röd borsjtj. Rödbetor, rotsaker och vitkål är huvudingredienserna, men man kan som jag även ta i lite tomatpuré. Viktigast för den rätta smaken är att ta i ett par matskedar vinäger som balanserar de söta rotfrukterna. Det finns en grön borsjtj också, men den görs på ängssyra eller spenat.

Recept – 4 portioner:

2 st Rödbetor (ca 250g)
2 st Morötter (ca 150g)
1 st Palsternacka (ca 75g)
2 st Potatis (ca 150g)
1 st Gul lök (ca 150g)
150 g Vitkål
2 msk Rapsolja
1-1½ liter Köttbuljong eller grönsaksbuljong
2 msk Tomatpuré
1 klyfta Vitlök
2 msk Vinäger
2 msk finklippt Persilja och Dill
Ev. Salt och peppar


1. Riv grovt eller strimla rotsaker, lök och kål.
2. Fräs grönsakerna mjuka i olja och lägg dem i en gryta.
3. Tillsätt buljong, tomatpuré och pressad vitlök, och låt koka i 30 minuter.
4. Smaka av soppan med vinäger, persilja och dill, samt eventuellt med salt och peppar.
5. Servera med en klick smetana eller crème fraiche och bröd.

Smachnoho!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar