Fet fisk som lax innehåller stora
mängder av nyttiga omega-3-fetter som minskar risken för hjärt-
och kärlsjukdomar. Till lax väljer jag en sås med bra syra, med
vitvin, vinäger eller citron, eller med bas av gräddfil, yoghurt
eller crème fraiche - Hollandaisesås och romsås är två favoriter!
300 g Laxfilé
Salt
Vitpeppar
Till stekningen:
Smör eller rapsolja
1. Tina fisken i god tid om den är djupfryst, helst i kylskåp. Snabbtining är aldrig bra.
2. Skrapa av fiskfjällen från skinnet om de är kvar. Torka fisken torr.
3. Hetta upp stekpannan till medelvärme, bryn fettet, lägg i fién med skinnet nerdåt (om det är kvar alltså) och bryn i 4-5 minuter, vänd filén och stek andra sidan tills den är genomstekt och fått färg, ytterligare ca 4-5 minuter. Stektiden beror på filéns tjocklek och på pannans temperatur.
4. Salta och peppra. Servera laxfilén med citron och en god sås tillsammans med kokt potatis, ris, sallad eller bröd.
Var så god!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar