torsdag 17 mars 2016

Caesarsallad – Salladernas kung!

Det här är min favoritsallad. Med hjälp av Caesarsallad har jag bedömt många restauranger. De bästa finns i Östeuropa. Men allra bäst blir det om man lagar själv! - Idag serverad med tärnad lax.

Recept – 4 portioner:

½ kg Romansallad (eller vilken sallad som helst som du gillar)
200 g Parmesanost (eller liknande extra hård ost av ko- eller fårmjölk)
 
Dressing:
1½ dl Majonnäs (eller 1 dl majonnäs och ½ dl crème fraiche)
1 dl Parmesanost (ca 10 g av ostbiten ovan)
3-5 st Sardeller
1 msk Dijonsenap
1 st Vitlöksklyfta
½ krm Svartpeppar
1 krm Salt
 
Krutonger:
6-8 skivor Formfranska
1 msk Olivolja
Torkad örtkrydda


1. Skölj salladsbladen och riv eller skär dem i lagom stora bitar.
2. Finskiva osten på ett rivjärn. Finriv 1 dl av osten som skall vara till dressingen för sig.
3. Finhacka sardeller och vitlök. Blanda samman alla ingredienserna till dressingen i en skål.
4. Tärna brödskivorna. Rosta dem gärna i en brödrost först, då är de lättare att tärna. Lägg brödtärningarna i en långpanna och ställ in i den ugnen i 175°c värme i ca 10 minuter. Vänd dem ibland. Ta ut dem när de fått färg och känns bra i mun. Ringla oljan och strö örtkrydda över. Blanda om.
5. Serveras lax, kyckling eller bacon till salladen så stek dem gärna tärnade. Serveras rostade kikärtor till så rosta dem innan krutongerna.
6. Godast blir salladen om alla ingredienser blandas samman. Vackrast blir salladen dock om den läggs upp. Först den rivna salladen, sen krutonger och ost, sen eventuellt tillbehör som lax, kyckling, bacon eller kikärtor, och sist en klick dressing uppå.

Mums!

Tips:
Gör gärna majonnäsen själv! - Blanda 1 äggula, 1 tsk Dijonsenap, ½ msk vinäger, 1 krm vitpeppar och ½ tsk salt i en skål. Allt rumstempererat. Tillsätt 2 dl rapsolja under kraftig vispning, först droppvis, ringla sen ner den. Vispa även ner ½ msk vatten så blir majonnäsen ljusare i färgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar