½ kg Romansallad (eller vilken sallad
som helst som du gillar)
200 g Parmesanost (eller liknande
extra hård ost av ko- eller fårmjölk)
Dressing:
1½ dl Majonnäs (eller 1 dl majonnäs
och ½ dl crème fraiche)
1 dl Parmesanost (ca 10 g av ostbiten
ovan)
3-5 st Sardeller
1 msk Dijonsenap
1 st Vitlöksklyfta
½ krm Svartpeppar
1 krm Salt
Krutonger:
6-8 skivor Formfranska
1 msk Olivolja
Torkad örtkrydda
1. Skölj salladsbladen och riv eller
skär dem i lagom stora bitar.
2. Finskiva osten på ett rivjärn.
Finriv 1 dl av osten som skall vara till dressingen för sig.
3. Finhacka sardeller och vitlök.
Blanda samman alla ingredienserna till dressingen i en skål.
4. Tärna brödskivorna. Rosta dem gärna i en brödrost först, då är de lättare att tärna. Lägg
brödtärningarna i en långpanna och ställ in i den ugnen i 175°c
värme i ca 10 minuter. Vänd dem ibland. Ta ut dem när de fått
färg och känns bra i mun. Ringla oljan och strö örtkrydda över.
Blanda om.
5. Serveras lax, kyckling eller bacon
till salladen så stek dem gärna tärnade. Serveras rostade kikärtor
till så rosta dem innan krutongerna.
6. Godast blir salladen om alla
ingredienser blandas samman. Vackrast blir salladen dock om den läggs
upp. Först den rivna salladen, sen krutonger och ost, sen eventuellt
tillbehör som lax, kyckling, bacon eller kikärtor, och sist en
klick dressing uppå.
Mums!
Mums!
Tips:
Gör gärna majonnäsen själv! -
Blanda 1 äggula, 1 tsk Dijonsenap, ½ msk vinäger, 1 krm vitpeppar
och ½ tsk salt i en skål. Allt rumstempererat. Tillsätt 2 dl
rapsolja under kraftig vispning, först droppvis, ringla sen ner den.
Vispa även ner ½ msk vatten så blir majonnäsen ljusare i färgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar