200-500 g Köttputs, ben eller märgpipa (det man har)
200-500 g Rotfrukter (fyll på med morot,
purjolök, lök, palsternacka, rotselleri och rödbeta)
Persiljestjälkar eller lite
selleristjälk
2 tsk Örtkryddor eller Kvistar av
örtkryddor (exempelvis timjan eller rosmarin)
1 st Lagerblad
8 st Vitpepparkorn
8 st Svartpepparkorn
1 liter Vatten
1 tsk Salt / liter vatten
1½ tsk Vinäger
1. Lägg köttputs och delade ben i en gryta och häll kallt vatten över så det täcker. Koka upp.
2. Slå av vattnet och skummet. Skölj
köttet rent från skum och diska grytan.
3. Lägg tillbaka köttet i grytan och
slå på vattenmängden enligt receptet. Lägg i sköljda
rotfrukterna skurna i bitar, liksom kryddor, salt och vinäger. Låt
sjuda/koka på svag värme i 1 timma.
4. Sila buljongen och kyl den. Förvara
i kylskåp. Fettet på buljongen stelnar och bildar en fettkaka som
skyddar den. Önskar du sen buljong utan fett lyfter du bara bort
kakan, eller silar bort det stelnade fettet, när du ska använda buljongen.
Lycka till i köket!
Lycka till i köket!
Skillnaden mot att laga grönsaksbuljong är framför allt att vattnet som köttet fått koka upp i först skall hällas av. Skummet ska bort. Sen kan man koka buljong.
SvaraRadera