torsdag 18 augusti 2016

Bruna bönor från Öland

Mycket bruna bönor odlas på Öland – Godast blir de smaksatta med salt, ättika och sirap – Tillsammans med potatis och bräckt skinka.

Recept – 6 portioner:

500 g Torkade Bruna bönor
1¼ liter Vatten
1½ tsk Salt
2 msk Ättiksprit 12% eller 1 msk Ättiksyra 24%
3 msk Sirap eller Socker
1½ msk Potatismjöl eller Majsstärkelse


1. Skölj bönorna och blötlägg dem i rikligt med vatten över natten. Häll sen av blötläggningsvattnet.
2. Tillsätt vatten och salt. Låt koka i mer än 1 timma, alternativt 15 minuter i tryckkokare, tills bönorna är mjuka.
3. Smaka av med ättika och sirap.
4. Red bönorna till rätt konsistens genom att blanda ut potatismjöl i lite vatten, rör ner det i bönorna och koka upp.
5. Servera tillsammans med kokt potatis. Lite stekt bacon eller bräckt skinka är gott till.

Smaklig måltid!

Tips:
Bruna bönor passar bra att laga i tryckkokare. De går även utmärkt att frysa in.

1 kommentar:

  1. Förutom smaken så är konsistensen viktig. Bönorna ska va lagom mjuka. - Lycka till!

    SvaraRadera