söndag 24 april 2016

Tsatsiki – Yoghurtsås med gurka och vitlök

Förrätt, dip eller yoghurtsås - Tsatsiki är gott till mycket! - Jag gör min röra på yoghurt med 10% fett. Då behöver inte yoghurten rinna av genom kaffefilter för att bli tjock och krämig. Konsistensen blir perfekt ändå!

Recept - 1 sats:

Till gurkan:
1 st Gurka (drygt 300 g)
1 msk Vinäger
1 tsk Salt

Till såsen:
3 dl krämig Yoghurt (ca 300 g)
1-2 klyftor Vitlök
1 tsk Vinäger
1 msk Olivolja
Ev. 1 msk färsk Örtkrydda eller 1 tsk torkad ( ex dill eller oregano)
1 krm Svartpeppar
½ tsk Salt


1. Skala gurkan, riv den grovt och blanda den tillsammans med vinäger och salt i en skål. Låt den stå en stund så att saltet drar ur vattnet ur gurkan.
2. Blanda samman yoghurt, pressad vitlök, vinäger, olja, samt eventuell örtkrydda.
3. Häll av vattnet från gurkan och krama ur den. Blanda ner gurkan i yoghurten.
4. Smaka av såsen med peppar och salt.
5. Servera som förrätt tillsammans med bröd, som dipsås, eller som tillbehör, exempelvis till kötträtter och falafel.

1 kommentar:

  1. Avgörande som alltid är balansen mellan vinäger och salt, samt här styrkan av vitlök. Gillar man vitlök kan man ta två klyftor, annars räcker det med en.

    SvaraRadera