500 g Nötkött (exempelvis högrev)
1 msk Rapsolja
1 st Gul lök
1 st Morot
1 klyfta Vitlök
2 st Lagerblad
1 tsk Timjan
1 msk Tomatpuré
1 krm Svartpeppar
2,5
dl Köttbuljong (kokt på köttrester eller en ½ buljongtärning)
2,5
dl Enkelt Rödvin
100 g Bacon
150 g Champinjoner
1½ msk Vetemjöl
½ dl Vatten
1 msk klippt Persilja
Ev. 1-2 krm Salt
1.Ansa köttet och skär det till grytbitar. Bryn köttet i hälften av oljan och lägg över i gryta eller tryckkokare. Stek ur pannan och häll i även det.
2. Skär löken i klyftor och skiva moroten och lägg i grytan, liksom pressad vitlök, tomatpuré och kryddor. Häll i buljong och rödvin och koka i 1½ timma, alternativt 25 minuter i tryckkokare. Kokar du i vanlig gryta kan du vänta en timma innan du lägger i lök och morot så kokar de inte sönder, utan ser snyggare ut, men smaken blir dock inte bättre.
3. Under tiden - Strimla bacon, skiva champinjoner och bryn i resten av oljan. Låt koka med i grytan efter att den kokt sin tid ovan.
4. Blanda samman mjölet i vatten, utan klumpar, och häll över i grytan så att den reder sig. Koka 5 minuter och se så att grytan är lagom tjock. Blanda ner den klippta persiljan och smaka av, eventuellt med salt.
Bon appétit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar