söndag 17 april 2016

Köttgryta från Burgund

Burgundisk köttgryta
Kött kokt länge i vin, buljong och kryddor blir gudomligt gott - Mat rolig att bjuda på - Jag lagade min burgundiska gryta i tryckkokare, serverade kålrotslåda till och blev mycket nöjd, liksom övriga vid bordet.

Recept – 3-4 portion:

500 g Nötkött (exempelvis högrev)
1 msk Rapsolja
1 st Gul lök
1 st Morot
1 klyfta Vitlök
2 st Lagerblad
1 tsk Timjan
1 msk Tomatpuré
1 krm Svartpeppar
2,5 dl Köttbuljong (kokt på köttrester eller en ½ buljongtärning)
2,5 dl Enkelt Rödvin
100 g Bacon
150 g Champinjoner
1½ msk Vetemjöl
½ dl Vatten
1 msk klippt Persilja
Ev. 1-2 krm Salt
 

1.Ansa köttet och skär det till grytbitar. Bryn köttet i hälften av oljan och lägg över i gryta eller tryckkokare. Stek ur pannan och häll i även det.
2. Skär löken i klyftor och skiva moroten och lägg i grytan, liksom pressad vitlök, tomatpuré och kryddor. Häll i buljong och rödvin och koka i 1½ timma, alternativt 25 minuter i tryckkokare. Kokar du i vanlig gryta kan du vänta en timma innan du lägger i lök och morot så kokar de inte sönder, utan ser snyggare ut, men smaken blir dock inte bättre.
3. Under tiden - Strimla bacon, skiva champinjoner och bryn i resten av oljan. Låt koka med i grytan efter att den kokt sin tid ovan.
4. Blanda samman mjölet i vatten, utan klumpar, och häll över i grytan så att den reder sig. Koka 5 minuter och se så att grytan är lagom tjock. Blanda ner den klippta persiljan och smaka av, eventuellt med salt.
5. Servera med kokt potatis, potatismos, ris eller kålrotslåda.

Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar