måndag 4 april 2016

Köttpaj med paprika och bönor

Köttpaj? - Jag fyller den med malet kött och lika mycket grönsaker - Lök, paprika och kidenybönor - Med rejält pajskal och äggstanning är det här är en paj som är både läcker och mättande - Ska du göra en köttpaj så är det den här!

Recept – 6 portioner:

Pajdeg:
150 g Smör
1 dl Kvarg (100 g)
6 dl Vetemjöl
Ev. 1 msk Vatten
 
Fyllning:
500 g Köttfärs av ko, får, gris eller fågel
2 st Lökar
1 st Paprika
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Rapsolja
225 g Kokta Kidenybönor
 
Ost- & äggstanning:
150 g Ost
6 st Ägg
4 dl Kvarg (400 g)
1½ tsk Salt
2 krm Svartpeppar


1. Blanda rumstempererat smör, kvarg och mjöl i en bunke, knåda till en slät deg. Blir den för hård så ta i lite vatten och arbeta den smidig.
2. Tryck ut degen i en djup pajform. Enklare tycker jag är att kavla ut degen på ett bakplåtspapper, sen lägg den i formen och tryck ut den. Jämna till kanterna om det behövs och lägg degbitarna i botten på pajen. Ställ den kallt.
3. Stek och finfördela köttfärsen med en trägaffel i lite olja i en stekpanna.
4. Strimla lök och paprika, pressa eller finhacka vitlöken och fräs dem mjuka i lite olja till en sofrito. Blanda ner bönorna, samt den stekta köttfärsen.
5. Värm ugnen till 175°c och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 minuter.
6. Riv osten och blanda den med ägg, kvarg, salt och peppar i en bunke.
7. Lägg kött- och grönsaksblandningen i det förgräddade pajskalet. Häll därpå över ost- och äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 175°c i ca 35 minuter.
8. Låt pajen svalna och servera den med en kokt grönsak eller med sallad.
 
Smaklig måltid!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar