Köttpaj? - Jag fyller den
med malet kött och lika mycket grönsaker - Lök, paprika och kidenybönor - Med rejält pajskal och
äggstanning är det här är en paj som är både läcker och mättande -
Ska du göra en köttpaj så är det den här!
Pajdeg:
150 g Smör
1 dl Kvarg (100 g)
6 dl Vetemjöl
Ev. 1 msk Vatten
Fyllning:
500 g Köttfärs av ko, får, gris
eller fågel
2 st Lökar
1 st Paprika
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Rapsolja
225 g Kokta Kidenybönor
Ost- & äggstanning:
150 g Ost
6 st Ägg
4 dl Kvarg (400 g)
1½ tsk Salt
2 krm Svartpeppar
1. Blanda rumstempererat smör, kvarg och mjöl i en bunke, knåda till en slät deg. Blir den för hård så ta i lite vatten och arbeta den smidig.
2. Tryck ut degen i en djup pajform.
Enklare tycker jag är att kavla ut degen på ett bakplåtspapper,
sen lägg den i formen och tryck ut den. Jämna till kanterna om det
behövs och lägg degbitarna i botten på pajen. Ställ den kallt.
3. Stek och finfördela köttfärsen
med en trägaffel i lite olja i en stekpanna.
4. Strimla lök och paprika, pressa eller finhacka vitlöken och fräs
dem mjuka i lite olja till en sofrito. Blanda ner bönorna, samt den stekta köttfärsen.
5. Värm ugnen till 175°c och
förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 minuter.
6. Riv osten och blanda den med ägg,
kvarg, salt och peppar i en bunke.
7. Lägg kött- och grönsaksblandningen
i det förgräddade pajskalet. Häll därpå över ost- och
äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 175°c i ca 35 minuter.
8. Låt pajen svalna och servera den
med en kokt grönsak eller med sallad.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar