onsdag 6 april 2016

Sofrito – Aromatisk grund i latinska kök

Recaito
En grundsmak i latinskt kök är sofrito som används som buljong i många grytor, bönsalsa och paella. Ta lika delar lök, paprika och tomat, samt lite vitlök, och fräs i olja. Krydda med persilja eller koriander och kanske lagerblad, samt andra örtkryddor. Salt, samt lite sherry eller vinäger. Alla landsdelar och kockar har egna varianter.

Paprikor i Sverige kittlar sällan tungan så jag tillsätter starkt paprikapulver och gör en egen variant på kryddningen.

Recept – 1 sats:

1 st Gul lök (ca 120 g)
1 st Paprika, grön eller röd, rund eller spetsig (ca 120 g)
1-2 st Tomater, färska, konserverade, passerade eller puré (motsvarande ca 120 g tomater)
3-5 st Vitlöksklyftor (ca 10 g)
1 tsk Paprikapulver (starkt)
2 msk Rapsolja
1 tsk Sherry eller Vinäger
1 msk Finklippt Persilja eller Koriander
1 tsk Basilika eller annan torkad örtkrydda
½ tsk Salt


1. Finhacka lök, paprika, tomat och vitlök.
2. Fräs lök, paprika, vitlök, tomat och paprikapulver i oljan. Tillsätt sherry eller vinäger och låt puttra i 15 minuter. Rör om emellanåt. 
3. Tillsätt kryddor och salt. Nu har du en bas för flera latinska rätter.

Sabe bien!

Tips:
En sats sofrito räcker många gånger till flera rätter. För de närmsta dagarna sparar du sofriton i kylskåp, för senare bruk fryser du in den i potioner. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar