torsdag 7 april 2016

Paella med fisk, grönsaker och räkor

I risrätten paella blandar man ner det som är gott. Fisk, räkor och ärtor fanns i frysen så det blev en ”Paella de pescado, verduras y camarones”. Du kan göra din egen blandning.

I Spanien används ett rundkornigt ris till rätten, men det går att välja andra rissorter. Tänkt bara på att eventuellt anpassa koktiden så att riset blir mjukt, men samtidigt har lite tuggmotstånd.

Recept – 2 portioner:

4-5 dl Buljong av fisk, räkor eller av fiskbuljongtärning

½ st Gul Lök
1st Röd Paprika
2 klyftor Vitlök
1 tesked Paprikapulver (starkt)
2 msk Rapsolja eller Olivolja
1 burk Krossade Tomater
2 dl Ris (Avorio eller annan rissort)

150 g Ärtor 
150 g Fisk (mager vit fisk är lämplig)
75 g Räkor
1 st Lagerblad
1 msk Klippt Persilja
1 tsk Oregano eller annan örtkrydda
½ tsk Gurkmeja
Ev. Salt
Ev. Peppar


1. Koka buljong på fisk, räkor eller buljongtärning.
2. Hacka lök, paprika och vitlök och fräs i olja i en panna tillsammans med paprikapulvret som en sofrito. Tillsätt tomat och koka på medelvärme i 10 minuter.
3. Blanda ner riset och 4 dl av fiskbuljongen och låt koka i 18 minuter på svag värme.
4. Lägg under tiden ner grönsakerna, kryddor, fisk i bitar och räkor. Om räkorna redan är kokta lägg ner dem mot slutet av koktiden. Smaka även av med salt och peppar. Rör om emellanåt och tillsätt eventuellt mer av buljongen för att få rätt konsistens.
5. Eventuellt kan koktiden behöva förlängas ytterligare för att riset ska bli mjukt, men ett visst tuggmotstånd ska det ha, så max 4 minuter ytterligare.
6. Ta bort pannan från spisen och låt riset svälla några minuter innan servering.
7. Garnera eventuellt pannan och servera.

Buen apetito!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar