I
Spanien används ett rundkornigt ris till rätten, men det går att
välja andra rissorter. Tänkt bara på att eventuellt anpassa koktiden
så att riset blir mjukt, men samtidigt har lite tuggmotstånd.
4-5 dl Buljong av fisk, räkor eller av fiskbuljongtärning
½ st Gul Lök
1st Röd Paprika
2 klyftor Vitlök
1 tesked Paprikapulver
(starkt)
2 msk Rapsolja eller Olivolja
1 burk Krossade Tomater
2 dl Ris (Avorio eller
annan rissort)
150 g Ärtor
150 g Fisk (mager vit fisk är lämplig)
150 g Fisk (mager vit fisk är lämplig)
75 g Räkor
1 st Lagerblad
1 msk Klippt Persilja
1 tsk Oregano eller annan
örtkrydda
½ tsk Gurkmeja
Ev. Salt
Ev. Peppar
1. Koka buljong på fisk,
räkor eller buljongtärning.
2. Hacka lök, paprika och
vitlök och fräs i olja i en panna tillsammans med paprikapulvret
som en sofrito. Tillsätt tomat och koka på medelvärme i 10
minuter.
3. Blanda ner riset och 4
dl av fiskbuljongen och låt koka i 18 minuter på svag värme.
4. Lägg under tiden ner
grönsakerna, kryddor, fisk i bitar och räkor. Om räkorna redan är
kokta lägg ner dem mot slutet av koktiden. Smaka även av med salt
och peppar. Rör om emellanåt och tillsätt eventuellt mer av buljongen för
att få rätt konsistens.
5. Eventuellt kan
koktiden behöva förlängas ytterligare för att riset ska bli mjukt,
men ett visst tuggmotstånd ska det ha, så max 4 minuter
ytterligare.
6. Ta bort pannan från spisen och låt riset svälla några minuter innan servering.
7. Garnera eventuellt pannan och servera.
6. Ta bort pannan från spisen och låt riset svälla några minuter innan servering.
7. Garnera eventuellt pannan och servera.
Buen
apetito!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar