200-250 g Fisk (Lax, annan fisk eller blandat)
6-10 dl Vatten eller
Fiskbuljong
5 st Persiljekvistar
½ st Purjolök
1 st
Morot
1
liten bit Rotselleri
1 klyfta Vitlök
1 msk Rapsolja
1-2 st Potatis
1 msk Tomatpuré
1 st Lagerblad
½ msk Citronsaft, Vinäger eller Citronskivor
1 tsk Timjan
Ev. Salt
½ msk Citronsaft, Vinäger eller Citronskivor
1 tsk Timjan
Ev. Salt
Till serveringen:
Smetana, Crème Fraiche
eller Gräddfil
Kapris, Oliver eller
Inlagd Gurka
1. Koka fiskbuljong på fiskrens eller buljongtärning i en gryta. Hacka persiljekvistarna och låt koka med.
2. Ansa, skär upp, skölj
och strimla det yttersta och gröna på purjon. Låt det koka med i
buljongen ca 15 minuter.
3. Strimla resten av purjon, liksom vitlöksklyftan, riv morot och rotselleri grovt, och fräs det mjukt i oljan och lägg i grytan med buljongen. Stek ur pannan och häll över i grytan.
4. Tärna potatisen smått. Lägg i dem i grytan tillsammans med tomatpuré och lagerblad och låt koka.
3. Strimla resten av purjon, liksom vitlöksklyftan, riv morot och rotselleri grovt, och fräs det mjukt i oljan och lägg i grytan med buljongen. Stek ur pannan och häll över i grytan.
4. Tärna potatisen smått. Lägg i dem i grytan tillsammans med tomatpuré och lagerblad och låt koka.
5. Tillsätt citron
eller vinäger, liksom timjan och smaka eventuellt av med salt.
6. Tillsätt
slutligen fisken och låt koka max 5 minuter.
7. Servera
soppan men någon form av sur grädde, samt strö över kapris,
hackade oliver eller hackad inlagd gurka. Ät gärna sopan med bröd.
Mums!
Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar