torsdag 14 april 2016

Seljanka – Fisksoppa med tomat och citron

Denna läckra fisksoppa har sitt ursprung i Ryssland. För att den ska kallas seljanka krävs en matsked tomatpuré, samt ett par teskedar vinäger eller några skivor citron. Övriga ingredienser gör bara soppan god. Jag serverar med en klick smetana och lite kapris.

Recept – 2 portioner:

200-250 g Fisk (Lax, annan fisk eller blandat)
6-10 dl Vatten eller Fiskbuljong
5 st Persiljekvistar
½ st Purjolök
1 st Morot
1 liten bit Rotselleri
1 klyfta Vitlök
1 msk Rapsolja
1-2 st Potatis
1 msk Tomatpuré
1 st Lagerblad
½ msk Citronsaft, Vinäger eller Citronskivor
1 tsk Timjan
Ev. Salt

Till serveringen:
Smetana, Crème Fraiche eller Gräddfil
Kapris, Oliver eller Inlagd Gurka


1. Koka fiskbuljong på fiskrens eller buljongtärning i en gryta. Hacka persiljekvistarna och låt koka med.
2. Ansa, skär upp, skölj och strimla det yttersta och gröna på purjon. Låt det koka med i buljongen ca 15 minuter.
3. Strimla resten av purjon, liksom vitlöksklyftan, riv morot och rotselleri grovt, och fräs det mjukt i oljan och lägg i grytan med buljongen. Stek ur pannan och häll över i grytan.
4. Tärna potatisen smått. Lägg i dem i grytan tillsammans med tomatpuré och lagerblad och låt koka.
5. Tillsätt citron eller vinäger, liksom timjan och smaka eventuellt av med salt.
6. Tillsätt slutligen fisken och låt koka max 5 minuter.
7. Servera soppan men någon form av sur grädde, samt strö över kapris, hackade oliver eller hackad inlagd gurka. Ät gärna sopan med bröd.

Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar