3 dl torkade Kikärtor (ca 7 dl
blötlagda, eller 2 burkar konserverade)
1 st Gul lök (ca 120 g)
4 klyftor Vitlök
50 g Persilja (en mindre knippa)
50 g Sesampasta (tahina)
1 tsk malen Koriander
1 tsk malen Spiskummin
1 tsk Bakpulver (valfritt, men gör bullarna mer luftiga)
2 msk Citronsaft (ca ½ citron)
1 tsk Salt
Till stekningen:
Rapsolja
1. Skölj ärtorna och blötlägg
dem i rikligt med vatten i 8 timmar eller mer. Häll sen av
blötläggningsvattnet.
2. Skala och dela lök och
vitlök, samt klipp persiljan något.
3. Mal lök, vitlök, persilja
och kikärtor fint i en kvarn, eller mixa med mixer till samma konsistens. Smeten ska va något grynig.
5. Rulla ¼ dl smet till en boll mellan handflatorna och lägg dem på ett bakplåtspapper. När du sen
lägger dem i stekpannan kan du trycka till dem lite så att de får
två sidor.
6. Stek bullarna i rikligt med
olja på medelvärme tills de fått fin färg. Vänd dem och
stek tills de är genomstekta.
7. Servera falafel till sallad,
kokt potatis eller i bröd. Lämpliga tillbehör är tsatsiki eller
lingon.
Smaklig måltid!
Tips:
Smaklig måltid!
Tips:
Går inte all falafelsmet åt
så går den bra att förvara i kylen ett par dagar, alternativt så kan
du frysa in den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar