torsdag 21 april 2016

Kirskålssoppa – På förvildad primör

 
Kirskål är en urgammal delikatess som hittas i gamla trädgårdar och parker. I Pildammsparken har de växt sig stora nu. Plocka dem innan de blommar, sen blir de beska och laxerande. Använd kirskål på samma sätt som nässlor och spenat.

Recept – 3 portioner:

200 g Kirskål (1 liter packade skott och blad)
½-1 st Gul lök
1 klyfta Vitlök
1 msk Rapsolja
1 liter Grönsaksbuljong (hemkokt eller från tärning)
1 krm malen Vitpeppar
1 krm riven Muskotnöt
Ev. Salt

Till serveringen:
1-3 st kokta Ägg
½-1 msk Crème Fraiche eller Smetana



1. Rensa kirskålen från skräp och skölj i vatten så att jord och smuts försvinner. Hacka eller klipp den.
2. Finhacka eller riv lök och vitlök. Fräs den mjuk i oljan i en gryta.
3. Häll på buljongen och låt koka.
4. Lägg i den hackade kirskålen, samt kryddor och koka i 5 minuter.
5. Smaka soppan. Eventuellt kan salt behövas, men var försiktig.
6. Servera soppan med kokt ägg och en klick syrad grädde tillsammans med bröd.
Välkommen vår!

Tips:
Önskar man kirskål hela växtsäsongen så slår man dem när de blommar och får då nya späda skott igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar