fredag 8 april 2016

Linssoppa – Godaste soppan!

Lins är den godaste baljväxten. Jag tar som vanligt i lite vinäger för att förhöja smaken ytterligare. Enkelt, mättande och supergott!

Gör man soppan lite tjockare har man en linsgryta som passar till ris, kanske med ett ägg eller några korvskivor till. Linssoppa, endast med bröd, är min favorit.

Recept – 6 portioner:

1-2 st Gul lök
1-2 klyftor Vitlök
1 msk Paprikapulver (helst starkt)
1 msk Rapsolja
1 brk Krossade tomater (400 g)
1 st Lagerblad
250 g Gröna linser (ca 3 dl)
1-1¼ liter Vatten
½ st Paprika
1 tsk Vinäger
½ tsk Oregano, koriander, rosmarin, timjan, annan örtkrydda eller spiskummin
1½ tsk Salt


1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i oljan tillsammans med paprikapulvret. Tillsätt tomat, lagerblad och låt koka. Nu har du en enkel sofrito.
2. Tillsätt linser och vatten och koka på svag värme i 30-40 minuter, tills linserna fått önskad mjukhet.
3. Lägg eventuellt i hackad paprika för att göra soppan vackrare. Smaka av med vinäger, samt krydda efter egen smak.
4. Servera som soppan med bröd, eller om du gjort den något tjockare som gryta med ris, samt stekt eller kokt ägg, eller lite skivad korv.

Var så god!

1 kommentar: