lördag 11 juni 2016

Hemgjord gräddglass – Choklad, Vanilj och Mango

Glass är inte så svårt att göra, grunden är frusen vaniljkräm – Det går att göra på nästan vilken vaniljkräm som helst – Det som tar tid är infrysningen, om man nu inte har en glassmaskin.
– Jag gjorde gräddglass och smaksatte med vaniljstång, mangofrukt och choklad med valnötter – Det blev lyxigt!

Recept – 4 portioner: 

Glasskrämen: 
8 st Äggulor
100 g Strösocker (drygt 1 dl)
5 dl Vispgrädde
3 dl Mjölk

Alternativ 1, vaniljglass: 
8 cm Vaniljstång eller 2 msk Vanillinsocker

Alternativ 2, choklad- och valnötsglass: 
4 cm Vaniljstång eller 1 msk Vanillinsocker
100 g Mörk choklad
50 g hackade Valnötter (valfritt)

Alternativ 3, mangoglass: 
1 cm Vaniljstång eller 1 krm Vanillinsocker
250 g Mango (utan kärna och skal)
1 tsk malen Gurkmeja (valfritt)


1. Vispa äggulor och socker.
2. Välj smak, alternativ 1, 2 eller 3. Skär en bit vaniljstång enligt valt alternativ, om du väljer att ha vaniljstång i. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna.
3. Blanda kärnor, urskrapad stång och grädde i en kastrull. Koka upp.
4. Sila bort vaniljstången från grädden.
5. Tillsätt den kokta grädden till äggblandningen och vispa ihop. Häll sen tillbaka hela blandningen till kastrullen och koka upp igen. När första bubblan kommer tar du av kastrullen från plattan och kyl ner glasskrämen. Låter du den koka så skär sig krämen.
6. Använder du vanillinsocker så blandas det i krämen när den kallnat, annars blir den besk.
7. Alternativ 1, vaniljglassen: - Hoppa över denna punkt.
    Alternativ 2, choklad- och valnötsglassen: - Smält chokladen i lite grädde på medelvärme och blanda sen ner blandningen tillsammans med hackade valnötter i glasskrämen.
    Alternativ 3, mangoglassen: - Tärna mangon och hetta upp den på medelvärme med lite socker. Koka den mjuk på svag värme och mosa mangobitarna. Tillsätt gurkmeja för att få gulare färg. Blanda ner mangomoset i glasskrämen.
8. Kyl glasskrämen kall och ställ den sen i frysen. Rör om krämen en gång i timmen tills den stelnat, så att den blir jämn. Det kan ta upp till 6 timmar.
9. Servera glassen tinad och något krämig i konsistensen som dessert, exempelvis med grädde, bär eller kex som tillbehör och garnityr.

Njut av lyxen!

Tips:
Hemlagad glass blir mycket hård frusen, så frys in i förpackningar som är lagom för en dessert, så att du slipper hugga ut en lagom bit. Tina upp glassen i kylskåp minst en timma innan servering så att den återfår en mjukare konsistens.

1 kommentar: