torsdag 4 maj 2017

Maskroskapris i vinäger

Inlagda maskrosknoppar Maskkros
Maskrosknoppar blir läckra inlagda i vinäger – Lätt bittra som kapris – Använd dem i soppor och sallader som krydda eller garnityr.

Recept – 1 burk:

3 dl rensade Maskrosknoppar (ca 100 g)
2 dl Vinäger
1 tsk Salt
10 korn Svartpeppar eller Vitpeppar


1. Plocka maskrosknoppar som inte öppnat sig (april-juni). Rensa bort skräp och ta bort stjälken. Vill du att knopparna ska se ut som bär så ta även bort utslagna foderblad. Skölj knopparna och låt dem rinna av. Lägg dem i en rengjord burk.
2. Koka upp vinäger med salt och krossade pepparkorn till en lag. Häll den varma vinägerlagen över maskrosknopparna. 
3. Lägg på ett litet fat eller en tyngd så att knopparna hålls under ytan i lagen, annars flyter de upp.
4. Låt maskrosknopparna ligga i vinägerlagen ett dygn innan de används. Förvara knopparna i lagen. Ställ burken svalt.
5. Använd maskroskapris som krydda eller tillbehör till fisk-, kött- och växträtter.

Härliga maj!

Tips: 
Det går utmärkt att variera kryddningen av vinägerlagen. Krydda med exempelvis basilika, chili eller vitlök.

1 kommentar:

  1. Det lilla fatet på bilden lägger jag som tyngd på knopparna i vinägerlagen i burken. Fatet trycks sen ner något när locket sätts på. Knopparna trycks då ner i lagen. Andra tyngder går också att använda, men tänk på att de måste tåla att ligga i vinäger.

    SvaraRadera