Pajdeg:
150 g Smör
1 dl Kvarg (ca 100 g)
6 dl Vetemjöl
1 msk Vatten
Fyllning:
¾-1 kg Grönsaker, kött, fågel eller
fisk (eller blandning)
Rapsolja till stekning
Ost- & äggstanning:
150 g Ost
6 st Ägg
4 dl Kvarg (ca 400 g)
1½ tsk Salt
2 krm Svartpeppar
1. Blanda rumstempererat smör, kvarg
och mjöl i en bunke, knåda till en slät deg. Blir den för hård
så ta i lite vatten och arbeta den smidig
2. Tryck ut degen i en hög pajform.
Enklare tycker jag är att kavla ut degen på ett bakplåtspapper,
sen lägg den i formen och tryck ut den. Låt gärna pajdegen ligga över pajformskanten, men jämna till kanterna om det
behövs och lägg då degbitarna i botten på pajen. Ställ den kallt.
3. Gör i ordning vald fyllning. Fräs
grönsaker och stek kött som skall va i.
4. Värm ugnen till 175°c och
förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 minuter.
5. Riv osten och blanda den med ägg,
kvarg, salt och peppar i en bunke.
6. Lägg i fyllningen i det förgräddade
pajskalet. Häll därpå över ost- och äggstanningen. Grädda i
mitten av ugnen i 175°c i ca 35 minuter.
7. Låt pajen svalna och servera den
med en kokt grönsak eller med sallad.
Smaklig måltid!
Tips:
Paj är oftast minst lika god att äta
kall. Ska du äta den nästa dag så kan du servera den kall
tillsammans med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar