Den platsar såväl som mellanmål
som huvudrätt, både till vardag och till fest. Bröd, ost,
tillbehör och garnityr kan varieras så att det blir rätt för
varje tillfälle. Till vardags väljer man bröd och ost efter egen
smak och tycke. Skall flera slags ostsmörgåsar bredas till en fest
är det viktigt att bröd, ost, tillbehör och garnityr väljas så
att smörgåstyperna får olika karaktär. Typ, smak och färg ska
komplettera varandra.
Bröd och ost måste väljas, men
lika viktigt är lämpliga tillbehör och garnityr. Det kan vara
olika typer av örter, grönsaker, frukter och nötter, såväl
färska, inlagda som syltade. För fotograferingen valde jag rågbröd
med smör, Maasdamerost med paprika och oliver, samt Gorgonzola med
apelsin och rosmarin. Men det hade kunnat vara hushållsost med
gurka, marmelad, valnötter eller nåt annat gott.
1 skiva Bröd (30-40 g)
5 g Smör
20 g Ost
Tillbehör och garnityr
1. Välj bröd, gärna en dag gammalt så att brödet fått lite stadga. Skär det i 5-15 mm tjocka skivor, kompakt bröd bör skäras tunt, luftigt bröd kan ges tjockare skivor.
2. Bred lagom tjockt med smör jämt
över hela brödskivan.
3. Skär hårdost i skivor och lägg
ovanpå brödet. Krämig ost breds på brödet.
4. Lägg sist på tillbehör och
garnityr så att smörgåsen ges ett aptitligt uttryck.
5. Servera dem nybredda som frukost,
lunch, middagsrätt, kvällsmat eller som vickning.
Läckert!
Tips:
Behöver smörgåsarna förvaras länge
innan de serveras på en bjudning kan du göra så här: - Blöt
en kökshandduk i kallt vatten och vrid ur den hårt. Lägg handduken
över ett fat eller en bricka, lägg sen ett smörgåspapper över
och ställ smörgåsarna ovanpå. Täck med plastfolie och förvara i
kylskåp. Nu håller de sig fräscha!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar