tisdag 9 februari 2016

Ostsmörgås – Till vardag och fest

Ostsmörgåsen är min största favorit bland maträtter!

Den platsar såväl som mellanmål som huvudrätt, både till vardag och till fest. Bröd, ost, tillbehör och garnityr kan varieras så att det blir rätt för varje tillfälle. Till vardags väljer man bröd och ost efter egen smak och tycke. Skall flera slags ostsmörgåsar bredas till en fest är det viktigt att bröd, ost, tillbehör och garnityr väljas så att smörgåstyperna får olika karaktär. Typ, smak och färg ska komplettera varandra.
Bröd och ost måste väljas, men lika viktigt är lämpliga tillbehör och garnityr. Det kan vara olika typer av örter, grönsaker, frukter och nötter, såväl färska, inlagda som syltade. För fotograferingen valde jag rågbröd med smör, Maasdamerost med paprika och oliver, samt Gorgonzola med apelsin och rosmarin. Men det hade kunnat vara hushållsost med gurka, marmelad, valnötter eller nåt annat gott.
Recept – per smörgås:

1 skiva Bröd (30-40 g)
5 g Smör
20 g Ost
Tillbehör och garnityr


1. Välj bröd, gärna en dag gammalt så att brödet fått lite stadga. Skär det i 5-15 mm tjocka skivor, kompakt bröd bör skäras tunt, luftigt bröd kan ges tjockare skivor.
2. Bred lagom tjockt med smör jämt över hela brödskivan.
3. Skär hårdost i skivor och lägg ovanpå brödet. Krämig ost breds på brödet.
4. Lägg sist på tillbehör och garnityr så att smörgåsen ges ett aptitligt uttryck.
5. Servera dem nybredda som frukost, lunch, middagsrätt, kvällsmat eller som vickning.

Läckert!

Tips:
Behöver smörgåsarna förvaras länge innan de serveras på en bjudning kan du göra så här: - Blöt en kökshandduk i kallt vatten och vrid ur den hårt. Lägg handduken över ett fat eller en bricka, lägg sen ett smörgåspapper över och ställ smörgåsarna ovanpå. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp. Nu håller de sig fräscha!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar