måndag 15 februari 2016

Tomatsoppa och Tomatsås

Denna soppa och sås, gjord på tomater, smakar och värmer gott!

Recept – 2 portioner:

350 g Tomater (ca 4 st färska tomater, eller 1 brk krossade tomater, eller 2½ dl tomatpuré)
150 g Gul lök (ca 1 st)
½ msk Rapsolja
6 dl Buljong (grönsaksbuljong, fiskspad eller steksky)
2 msk Vetemjöl
1 krm Vitpeppar
1 msk Finklippt örtkrydda (tex basilika, dill eller oregano)
1 tsk Vinäger
Ev. Salt


1. Skålla tomaterna och dra av skinnet. Skär dem i bitar.
2. Finhacka löken.
3. Fräs löken i olja i en kastrull.
4. Tillsätt tomaterna och buljongen och låt allt koka tills löken är mjuk.
5. Önska du en slät soppa/sås så kan du mixa och sila den.
6. Red genom att blanda mjölet i lite vatten och tillsätt det under omröring. Låt koka i ytterligare 5 minuter. Krydda med vitpeppar och örtkrydda, samt smaka av med vinäger och eventuellt med salt.
7. Servera som soppa med bröd, eller som sås till fisk eller kött, kokt potatis eller ris.
Bon Tomate!
Tips:
Bäst smak på tomaten får man om den inte förvaras under 14°c. Allra helst förvaras de i rumstemperatur - Lägg dem på fruktfatet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar