måndag 8 februari 2016

Rågbröd – Med eller utan surdeg

Bröd har människan bakat sen yngre stenåldern, nästan lika länge som man har bryggt öl. Det kan bakas osyrat, men oftast används surdeg och eller jäst.

Traditionellt blandas brödkryddor i för att hjälpa matsmältningen, men även bär och frukt kan blandas i degen för att förhöja smaken och göra brödet saftigare. Nu blandas även frön, kli och sädeskärnor i för att ge brödet en hälsosammare känsla och struktur.

Bröd förvaras bäst i rumstemperatur upp till fem dagar. Bröd som du inte tänker äta inom fem dagar bör du frysa in eller ge bort.
Recept – 2 limpor:

½ pkt Jäst
½ msk Sirap
5 dl Vatten (fingervarmt)
Ev. 1 dl Surdeg eller 50 g surdegspulver
2½ tsk Salt
1 msk Oliv- eller rapsolja
Ev. 1 msk Stötta eller hela brödkryddor, anis, fänkål, koriander eller kummin
Ev. 1 dl Rårörda lingon, russin, hackade oliver eller pomeransskal
Ev. 1 dl Frön, kli eller sädeskärnor
4 dl Grovt rågmjöl
8 dl Vetemjöl


1. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt sirap och fingervarmt vatten, 37°c. Använder du surdeg så tillsätts även den. Rör ihop degspadet. Nu börjar jästsvamparna och syrabakterierna att föröka sig!
2. Tillsätt salt, oliv- eller rapsolja, och eventuella brödkryddor, bär, frukt, frön eller kärnor.
3. Häll först i rågmjölet och sen nästan allt vetemjöl, spar ½-¼ dl till utbakningen. Knåda degen smidig, med händerna, matberedare eller med elvispens degkrokar, i 10 minuter. Degen ska va lös, men inte kladdig. Är degen för hård så ta i lite mer vatten, är den för lös så knåda i lite mer vetemjöl.
4. Forma den jämn och låt den jäsa i bunken, med bakduk över, till sin dubbla storlek, i 1-2 timmar.
5. Häll upp degen på mjölat bord och dela den i två lika stora delar. Rulla dem försiktigt till två längder med det sista mjölet. Lägg längderna på en plåt och täck den med bakduk. Låt degen jäsa till fina bröd i ca 1 timma.
6. Värm ugnen till 225°c.
7. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i 20-30 minuter.
8. Ta ut bröden när de fått fin färg och låt dem svalna, gärna på galler med bakduk över.
9. Skär brödet i skivor och servera till soppa och sallad, eller som egen rätt med smör eller sovel.
Gott!

Tips:
Egen surdeg gör du genom att blanda 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i en bunke. Låt det stå i rumstemperatur i fyra dagar och rör om varje dag. Rör sen i ytterligare 1 liter ljummet vatten och 1 liter rågmjöl, och låt degen stå i ett dygn till. Då har du en surdeg. Använd 1 dl surdeg till nästa bak. Resten kan du torka eller frysa in, 1 dl i varje fryspåse. Nu har du surdeg för många veckor framåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar