Steksås, ibland kallad brunsås, är en utmärkt grundsås som du kan göra mycket av.
– La Sauce Suédoise!
Enklast gör man steksås på mjölk och en buljongtärning. Men har
du en god steksky så tar du den och fyller på med mjölk till
rätt mängd. Man kan också byta ut en deciliter mot grädde eller
crème fraiche så har man en gräddsås. Bryner du två hackade
lökar i smöret blir det löksås. Eller varför inte smaksätta med
en matsked rårörda lingon, svartvinbärsgelé eller rödvin. Och
kanske krydda med en tesked dragon, rosépeppar eller mörk
choklad...
Variationsmöjligheterna är oändliga!
Recept – 4 portioner:
5 dl mjölk (steksky kan ersätta en del av
mjölken, liksom grädde eller crème fraiche)
25 g smör
3 msk vetemjöl
1 buljongtärning (utesluts om tillräckligt med god
steksky används)
Soja
Vitpeppar
Salt (kanske inte alls behövs)
Ev. lagerblad och övrig smaksättning
1. Värm mjölk och eventuell steksky.
2. Bryn smöret i en kastrull eller
stekpanna och tillsätt mjölet under omrörning.
3. Späd med mjölkblandningen lite i
sänder. Nu gäller det att vispa och späda så att redningen inte
får klumpar. Blir det ändå klumpar, så se till att det inte blir
nästa gång. - Övning ger färdighet!
4. Lägg buljongtärningen och lagerbladet i såsen
om du använder det.
5. Låt såsen koka 5 minuter under
fortsatt omrörning. Blir såsen för tjock så späd den
ytterligare.
6. Färgsätt såsen med soja om så
behövs. Till ljust kött serveras en ljusare sås, mörkt kött
kräver mörkare sås.
7. Krydda, smaka av och servera. Varför
inte tillsammans med kokt potatis och rårörda lingon.
Varsågod!
Tips:
Steksky får du när du steker ur stekpannan med vatten efter att du stekt fågel eller kött. Gör du sås bara på sky så kallas den skysås. För att få större mängd steksky behöver du steka en hel fågel eller stek, i ugnen eller i en gryta på spisen. Skyn får aldrig smaka bränt. Sila och ta tillvara. Har du för lite kan du späda den med vatten, och har du för mycket kan du reducera genom att låta stekskyn koka utan lock så att den blir mer koncentrerad. Din sås kommer att bli gudomlig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar