fredag 12 februari 2016

Ärtsoppa med ingefära

Ärtsoppa vill man gärna ha mer av. Jag har aldrig fläsk i min ärtsoppa, utan istället ingefära och timjan. Soppan är ett säkert kort - Alla blir mätta och glada!

Recept – 6 portioner:

500 g Torkade gula ärtor
1¾ liter Vatten eller buljong (hemkokt eller gjord på buljongtärning)
2 st Gula lökar
2 tsk Salt (utesluts om du använder saltad buljong)
1 tsk Malen ingefära, eller 1 msk riven ingefära, eller 2 cm skivad hel ingefära
1 tsk Timjan eller annan örtkrydda


1. Skölj ärtorna och blötlägg dem i rikligt med vatten i 10 timmar. Häll sen av blötläggningsvattnet.
2. Skala och hacka löken.
3. Lägg ärtor och lök i gryta eller tryckkokare. Tillsätt vatten eller buljong, önskar du en tjockare soppa så tar du något mindre vatten. Tillsätt salt, utesluts dock om du använder salt buljong. Låt koka i ca 1½ timma, alternativt 18 minuter i tryckkokare. Känn så att ärtorna är lagom mjuka.
4. Krydda med ingefära och timjan eller annan örtkrydda.
5. Servera med bröd och smör, gärna knäckebröd.

Varsågod!

Tips:
Ärtsoppa är bra att laga i tryckkokare. Lagar man en större mängd går den utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar