500 g Torkade gula ärtor
1¾ liter Vatten eller buljong (hemkokt eller gjord på buljongtärning)
2 st Gula lökar
2 tsk Salt (utesluts om du använder saltad buljong)
1 tsk Malen ingefära, eller 1 msk riven
ingefära, eller 2 cm skivad hel ingefära
1 tsk Timjan eller annan örtkrydda
1 tsk Timjan eller annan örtkrydda
1. Skölj ärtorna och blötlägg dem i
rikligt med vatten i 10 timmar. Häll sen av blötläggningsvattnet.
2. Skala och hacka löken.
3. Lägg ärtor och lök i gryta eller
tryckkokare. Tillsätt vatten eller buljong, önskar du en tjockare
soppa så tar du något mindre vatten. Tillsätt salt, utesluts dock
om du använder salt buljong. Låt koka i ca 1½ timma, alternativt 18 minuter i tryckkokare. Känn så att ärtorna är lagom mjuka.
4. Krydda med ingefära och timjan
eller annan örtkrydda.
Tips:
Ärtsoppa är bra att laga i
tryckkokare. Lagar man en större mängd går den utmärkt att frysa
in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar