1,2 kg Potatis
Vatten
3 dl Mjölk
15 g Smör
1 tsk salt / liter vatten
2 krm Vitpeppar
1 krm Muskotnöt
Ev. Örtkrydda eller gräslök
1. Skala, ta bort missfärgningar och
skölj potatisen. Dela stora potatisar.
2. Täck potatisen med vatten och koka
eller sjud under lock i 20 minuter. Kontrollera att potatisen är
mjuk och färdigkokt. Häll därefter av vattnet.
3. Koka upp mjölken
4. Stöt potatisen med potatisstöt
eller pressa i potatispress. Tillsätt smör, rör ner mjölken och vispa moset. Önskas en slät mos kan du behöva späda med ytterligare lite mjölk och vispa
kraftigt.
5. Krydda med peppar, riven muskotnöt
och eventuellt med finklippt örtkrydda.
Smaklig måltid!
Tips:
För spritsad ungsgratinerad potatismos
– Pommes Duchesse – tillsätts två äggulor. Den spritsas sen
till rosor eller toppar, eller runt ett fat för en gratäng, innan
den gratineras i ugn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar