tisdag 16 februari 2016

Potatismos – Grovstött eller slät?

Potatismos är gott att göra själv. Använd en mjölig potatis om du vill ha potatisen slät, använd annars fast potatis. Gillar du en grövre mos gör du den bäst med potatisstöt, vill du ha moset slätare är potatispress att föredra, samt lite mera mjölk. Krydda gärna med örter eller gräslök.

Recept – 4 portioner:

1,2 kg Potatis
Vatten
3 dl Mjölk
15 g Smör
1 tsk salt / liter vatten
2 krm Vitpeppar
1 krm Muskotnöt
Ev. Örtkrydda eller gräslök


1. Skala, ta bort missfärgningar och skölj potatisen. Dela stora potatisar.
2. Täck potatisen med vatten och koka eller sjud under lock i 20 minuter. Kontrollera att potatisen är mjuk och färdigkokt. Häll därefter av vattnet.
3. Koka upp mjölken
4. Stöt potatisen med potatisstöt eller pressa i potatispress. Tillsätt smör, rör ner mjölken och vispa moset. Önskas en slät mos kan du behöva späda med ytterligare lite mjölk och vispa kraftigt.
5. Krydda med peppar, riven muskotnöt och eventuellt med finklippt örtkrydda.
6. Servera med fisk, fågel, kött eller grönsaker.
Smaklig måltid!
Tips:
För spritsad ungsgratinerad potatismos – Pommes Duchesse – tillsätts två äggulor. Den spritsas sen till rosor eller toppar, eller runt ett fat för en gratäng, innan den gratineras i ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar