500 g Blandfärs (50% gris, 50% ko), eller annan köttfärs av kött eller fågel
1 dl Skorpmjöl (kan bytas ut mot 150 g mosad potatis)
1½ dl Vatten
1½ tsk Salt
½ tsk Vitpeppar
½ dl Riven lök
1 st Ägg
Rapsolja eller smör till stekningen
1. Låt skorpmjölet svälla i vattnet.
2. Arbeta samman färsen med salt,
peppar, lök och ägg.
3. Blanda även ner
skorpmjölsblandningen i färsen och arbeta den smidig.
4. Provstek för att avgöra om
kryddning och konsistens är den rätta.
5. Forma färsen till jämna bollar
genom att rulla dem i våta handflator. Skölj händer i kallt
vatten med jämna mellanrum. Lägg köttbullarna på smörpapper
eller en vattensköljd skärbräda.
6. Bryn fettet i en stekpanna på
medelhög värme, lägg i köttbullarna och bryn dem jämt runt om,
vänd dem ofta och försiktigt. När de fått färg kan du sänka
värmen och steka dem färdiga tills de är genomstekta. Du kan dela en köttbulle, då ser du om de är klara.
7. Servera tillsammans med sallad, ris,
pasta, potatismos eller kokt potatis, gärna med en god sås eller
dressing. Traditionellt serveras köttbullar med steksås, kokt potatis och rårörda lingon. Som ensam rätt passar det bra med
endast lingon som tillbehör.
Var så god!
Tips:
Var så god!
Tips:
Köttfärs är en ömtålig färskvara
så spara därför inte överflödig köttbullsfärs. Stek alla
köttbullar på en gång. Överblivna köttbullar kan frysas in,
eller sparas i kylskåp några dagar och sen värmas upp igen. Kalla
köttbullar är ypperliga skivade som smörgåspålägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar