onsdag 10 februari 2016

Grönsaksbuljong – På det man har hemma

Buljong är stomme i soppa och såser. Det är lätt att göra själv. Man tar lite vad man har hemma.

Recept – ½-¾ liter buljong:

1 kg Grönsaker och rotfrukter (blanda morötter, lök, purjolök, palsternacka eller rotselleri)
Persiljestjälkar
Kvistar av örtkryddor (exempelvis timjan eller rosmarin)
1 st Lagerblad
8 st Vitpepparkorn
8 st Svartpepparkorn
1 liter Vatten
1 tsk Salt / liter vatten (utesluts om du önskar en osaltad buljong)
1 tsk Vinäger


1. Tvätta och dela grönsaker och rotfrukter. Jord får inte komma med.
2. Lägg dem tillsammans med kryddorna i en gryta. Häll på vattnet så det precis täcker. Koka i 30 minuter. Vill du ha en koncentrerad buljong kokar du utan lock.
3. Salta och tillsätt vinägern. Vill du ha en mindre koncentrerad buljong så späder du med vatten.
4. Sila och buljongen är klar. Använd den de närmsta dagarna eller frys in i portioner. De sönderkokta grönsakerna slängs eller används som puré.

Lycka till i köket!

Tips:
Även grönsaker och rotfrukter som börjar se lite gamla ut passar bra, liksom rena skal och blast. Allt kan koka med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar