1 kg Grönsaker och rotfrukter (blanda morötter, lök, purjolök, palsternacka eller rotselleri)
Persiljestjälkar
Kvistar av örtkryddor (exempelvis
timjan eller rosmarin)
1 st Lagerblad
8 st Vitpepparkorn
8 st Svartpepparkorn
1 liter Vatten
1 tsk Salt / liter vatten (utesluts om
du önskar en osaltad buljong)
1 tsk Vinäger
1. Tvätta och dela grönsaker
och rotfrukter. Jord får inte komma med.
2. Lägg dem tillsammans med kryddorna
i en gryta. Häll på vattnet så det precis täcker. Koka i 30 minuter. Vill du ha en koncentrerad buljong kokar du utan lock.
3. Salta och tillsätt vinägern. Vill du ha en mindre koncentrerad buljong så späder du med vatten.
4. Sila och buljongen är klar. Använd den de närmsta dagarna eller frys in i portioner. De
sönderkokta grönsakerna slängs eller används som puré.
Lycka till i köket!
Tips:
Även grönsaker och rotfrukter som
börjar se lite gamla ut passar bra, liksom rena skal och blast. Allt kan
koka med!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar