onsdag 3 februari 2016

Guacamole – Avokadoröra med cayenne

Denna mexikanska avokadosås finns i många varianter. Den blir bäst med vitlök, cayennepeppar, salt och vinäger. Många använder lime eller citron istället för vinäger, och blandar i finhackad lök, tomat, paprika, koriander eller creme fraiche. Du har med andra ord fria händer att krydda din röra.

Eftersom det kan va svårt att veta hur mycket avokado man har så är det svårt att veta hur mycket kryddor som behövs. Jag använder därför mina smaklökar när jag blandar samman ingredienserna.

Recept – 1 lagom sats:

250 g Avokado (ca 3 små eller 2 medelstora mogna frukter)
1 st Vitlöksklyfta
½ krm Cayennepeppar eller chili
1 krm Salt
1 tsk Vinäger eller citron- eller limesaft
Ev. Paprikapulver


1. Klyv avokadon, ta ur kärnan och gröp ur fruktköttet och lägg i en skål.
2. Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt cayennepeppar, salt och vinäger.
3. Mosa samman allt med en gaffel.
4. Garnera eventuellt med paprikapulver. Servera som sås och tillbehör till kött, fågel och fisk, som dipsås till chips och nachos, eller som smörgåspålägg.

Gott!

Tips:
Avokadokött och guacamole oxiderar lätt, det blir svart när det exponeras för syret i luften. Laga därför bara så mycket guacamole som går åt. Men du kan också spara röran om du packar den jämt i en burk eller skål så att all luft trycks ut. Häll sen vatten ovanpå, 1 cm djupt. Täck med lock eller plast och ställ i kylskåp. När du sen ska äta guacamolen igen så häller du bara av vattnet och röran är då fortsatt grön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar