måndag 1 februari 2016

Svarta bönor – Bas i det latinska köket

Svarta bönor är basmat både i Brasilien och Kuba. Det är både nyttigt och gott. Bönorna används som bas i grytor, serveras som tillbehör till andra rätter och är en egen rätt. Jag äter helst min böngryta med ris och ägg.

I mitt recept har jag tomat och vinäger som balanserar sötman. Det stimulerar smaklökarna och förhöjer smaken.

Recept – 3 portioner:

250 g Torkade svarta bönor (drygt dubbla vikten för blötlagda/kokta bönor)
½ liter Vatten (eller mer)
1-1½ st Gul lök
1 msk Paprikapulver (gärna starkt)
1 st Vitlöksklyfta
1 msk Rapsolja
1 brk Krossade tomater (rekommenderas)
1 st Lagerblad
1½ tsk Salt
1 tsk Vinäger
½ tsk Socker
½ tsk Spiskummin
½ tsk Oregano, koriander, rosmarin, timjan eller annan örtkrydda


1. Skölj bönorna och blötlägg dem i rikligt med vatten i 8 timmar. Häll sen av blötläggningsvattnet.
2. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en gryta tillsammans med paprikan och pressad vitlök, en förenklad sofrito.
3. Tillsätt vatten, bönor, tomater med spad, lagerblad och salt. Låt koka i 45 minuter, alternativt 12 minuter i tryckkokare. Känn så att bönorna är lagom mjuka.
4. Smaka av med vinäger och socker, samt krydda.
5. Servera som sås/tillbehör till kött, fågel och fisk, eller som egen rätt med ris, stekt eller kokt ägg, eller lite skivad korv.

¡Buen apetito!

Tips:
Böngrytan passar bra att laga i tryckkokare. Lagar man en större mängd går det utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar