I mitt recept har jag tomat och vinäger som balanserar sötman. Det stimulerar smaklökarna och förhöjer smaken.
250 g Torkade svarta bönor (drygt dubbla vikten för blötlagda/kokta bönor)
½ liter Vatten (eller mer)
1-1½ st Gul lök
1 msk Paprikapulver (gärna starkt)
1 st Vitlöksklyfta
1 msk Rapsolja
1 brk Krossade tomater (rekommenderas)
1 st Lagerblad
1½ tsk Salt
1 tsk Vinäger
½ tsk Socker
½ tsk Spiskummin
½ tsk Oregano, koriander, rosmarin, timjan eller annan örtkrydda
1. Skölj bönorna och blötlägg dem i
rikligt med vatten i 8 timmar. Häll sen av blötläggningsvattnet.
2. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en gryta
tillsammans med paprikan och pressad vitlök, en förenklad sofrito.
3. Tillsätt vatten, bönor,
tomater med spad, lagerblad och salt. Låt koka i 45
minuter, alternativt 12 minuter i tryckkokare. Känn så att bönorna
är lagom mjuka.
4. Smaka av med vinäger och socker,
samt krydda.
5. Servera som sås/tillbehör till kött,
fågel och fisk, eller som egen rätt med ris, stekt eller kokt ägg,
eller lite skivad korv.
¡Buen apetito!
¡Buen apetito!
Tips:
Böngrytan passar bra att laga i
tryckkokare. Lagar man en större mängd går det utmärkt att frysa
in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar