Rårörda lingon är ett sötsurt måste till mycket husmanskost, köttbullar, kroppkakor, blodpudding och raggmunk, eller serveras som dessert med mjölk.
Både lingon och socker är konserverande så rårörda lingon går bra att spara i månader.
1 liter lingon
3-5 dl socker
1. Rensa och skölj bären.
2. Välj sockermängd efter tillfälle
och smak. Jag tar 3 dl socker om lingonen skall vara ett sötsyrligt
tillbehör och 5 dl socker om jag ska ha dem till en sötare dessert.
3. Rör lingon och socker tills sockret
smält, och slutat knastra, och lingonen börjat mosa sig.
4. Servera som tillbehör och
smaksättning, eller som dessert med mjölk eller grädde.
Mmmm!
Tips:
Spara lingonmoset i en ren burk och
tillslut med lock. Det går också utmärkt att frysa det. Ännu
bättre är att ha råa lingon i frysen och bara tina och röra den
mängd man behöver till varje tillfälle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar