tisdag 23 augusti 2016

Malörtsbrännvin – Besk som ger aptit!

Besk snaps
Kring Bartolomeinatten, den 24 augusti, ska malörten skördas – Plocka en topp med gula blommor som passar flaskan – Efter en vecka har du besk snaps – Blir smaken för bitter späds snapsen med mer okryddat brännvin till önskad styrka och smak. 

Recept – 10 snapsar (3cl): 

35 cl Brännvin Special 30% (eller 25 cl okryddat brännvin/vodka 40% och 8 cl vatten)
1-4 st Blommande toppar Malört (fler om du gör en besk malörtsessens)


1. Plocka blommande toppar av malört. Rensa bort eventuellt skräp. Tillreder du inte besken genast så går malörten bra att torka. 
2. Lägg malmörten i en glasburk, eller stoppa i vidhalsad flaska, och häll brännvin över så malörten helt täcks. 
3. Låt stå i en vecka eller mer. 
4. Sila bort malörten och häll drycken på flaska, eller låt malörten vara kvar i flaskan. Fyll på eller späd med mer okryddad sprit till önskad smak. Du kan också använda malörtsspriten som essens för smaksättning av brännvin. 
5. Servera malörtssnaps som inledning på en måltid för att stimulera aptiten och främja matsmältningen. Rumstempererad eller avkyld.

Skål!

Tips: 
Har du kvar malörten i flaskan kan du när du druckit av besken fylla på med mer okryddat brännvin som får ta smak. Du kan fortsätta att fylla på tills den bittra smaken försvunnit ur örten. 

1 kommentar: