Inlagd stekt sill eller sillflundra är ett gott på julbordet och brännvinsbordet samt är ett bra alternativ till matjessillen på sommarn – Gör den kvällen innan och ställ den i kylen, så har du en lättlagad måltid nästa dag.
300 g rensad Sill eller Strömming (600 g om den är orensad)
½ dl Örtkrydda (ex. dill, gräslök, persilja) om du gör flundror
Till Panering och stekning:
½ dl Rågmjöl eller skorpmjöl. Helst hälften av varje
1 tsk Salt
1 krm malen Vitpeppar
Rapsolja eller smör
Rapsolja eller smör
Till Inläggningen:
½-1 st Rödlök eller Gul lök
Dillkvistar
1 dl Vatten
2 msk Ättikssprit 12%
1½ msk Strösocker
½ tsk Salt
1 st Lagerblad
10-12 st korn av Kryddpeppar, Svartpeppar eller Vitpeppar
1. Rensa sillen, klipp bort ryggfenan, skölj och låt rinna av.
2. Vill du göra flundror så lägg hälften av sillen med skinnet ned. Fördela örtkrydda på sillen. Lägg de andra sillarna ovanpå med skinnet uppåt. Vill du steka sillen enkel så hoppar du över denna punkt.
3. Blanda mjöl, salt och peppar och panera sillen i blandningen. Stek den på medelvärme 4-5 minuter på var sida, tills de fått vacker färg.
4. Skiva löken. Varva sill, lök och dillkvistar i en skål eller glasburk.
5. Koka upp vatten, ättika, socker, salt, lagerblad och krossade pepparkorn till en lag och häll den över sillen. Låt den kallna och ställ den i kylen över natten.
6. Servera stekt sill i ättika kall, tillsammans med löken och kokt potatis eller bröd.
5. Koka upp vatten, ättika, socker, salt, lagerblad och krossade pepparkorn till en lag och häll den över sillen. Låt den kallna och ställ den i kylen över natten.
6. Servera stekt sill i ättika kall, tillsammans med löken och kokt potatis eller bröd.
Glad sommar!
Vill man ha en sötare ättikslag så kan man fördubbla sockermängden.
SvaraRadera