tisdag 7 juni 2016

Flädersaft – En kärleksdryck

Fläderblommor har ljuvlig doft – Det andra sättet att bevara doften är genom sockerlag, som saft. För att balansera sötman i lagen krävs citronsyra – Saften avnjuts kall, utspädd till önskad styrka och smak, eller som smaksättning av drycker och desserter.
– För mig är fläderblomssaft en kärleksdryck!

Recept – 1,4 liter saft (ca 7 liter utspädd saft):

15 stora Blomklasar av Äkta Fläder
2 st Citroner eller 6 st Limefrukter
7,5 dl Vatten
750 g Strösocker (ca 9 dl)
30 g Citronsyra
1 krm Natriumbensoat eller ½ tsk Atamon (om saften ska förvaras)


1. Plocka blomklasarna. Rensa bort skräp och ta bort stjälkarna så att endast blomknippena blir kvar.
2. Lägg blommorna i en stor glasburk eller kruka. Den behöver rymma drygt dubbelt så mycket som mängden vatten, i detta fall 2 liter.
3. Skiva citroner eller lime fint och lägg skivorna ovanpå blomklasarna.
4. Koka upp vatten med socker och citronsyra till en lag. Häll den heta sockerlagen över fläder, citron eller lime. Se till så den täcker helt. Lägg på lock eller ett fat.
5. Låt kallna och förvara sen svalt eller kallt. Kontrollera att sockerlagen täcker blommor och frukt.
6. Efter 3 dygn silas fläderblommor och frukt bort och kastas. Tillsätt natriumbesoat eller Atamon till saften så att den inte möglar, såvida saften inte ska konsumeras den närmsta tiden eller förvaras i frysen.
7. Häll saften på flaska.
8. Servera flädersaft utspädd med kallt vatten, förslagsvis 1+4, som måltidsdryck, festdryck eller ett glas i solen eller skuggan. Saften kan också användas som smaksättning av andra drycker och desserter, exempelvis till jordgubbar.

Njut!

2 kommentarer:

  1. Häll flädersaft över sura jordgubbar. Ett alternativ till att koka jordgubbskompott.

    SvaraRadera
  2. Hej! Har du tips på någon god sommardrink man kan göra på flädersaft?
    Hälsningar
    Sabina
    www.varldensgodaste.com

    SvaraRadera