söndag 18 februari 2018

Béarnaise – Sås på äggula, smör och dragon

Béarnaise Bearnaise
Bearnaisesås är en blandning av äggula och smör smaksatt med vinäger, lök och dragon – Ett gott tillbehör till kött, men också till grönsaker och rotfrukter.

Recept – 3-4 portioner:

3 st Äggula
150 g Smör
1 msk finklippt Persilja
1 tsk torkad Dragon eller 1 msk färsk Dragon
1 msk riven Gul lök eller Schalottenlök
½ krm malen Vitpeppar
2 msk Vinäger
4 msk Vatten
½ krm Salt

1. Förbered tillagningen genom att skilja äggulorna från vitorna. Lägg gulorna i en kopp. (Äggvitorna kan du senare göra maränger av).
2. Finklipp persilja och dragon. Spara eventuella persiljestjälkar.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Riv löken.
5. Lägg lök, peppar och eventuella persiljestjälkar i en kastrull. Häll på vinäger och vatten. Koka så att mängden reduceras till hälften. Sila sen bort lök och persiljestjälkar, och häll tillbaka avkoket i kastrullen.
6. Ställ kastrullen i ett sjudande hett vattenbad, förslagsvis vatten i en stekpanna på hög medelvärme, så att såsen senare inte kokar utan bara tjocknar. Kokar såsen så skär den sig lätt.
7. Vispa ner äggulorna i avkoket. Vispa därpå försiktigt ner det varma smälta smöret i äggblandningen, först droppvis. Ringla sen ner det smälta smöret under kraftig vispning så du får en kräm.
8. Blanda ner finklippt persilja och dragon, samt smaka av med salt.
9. Servera bearnaise till stekt eller grillat kött, men även till rotfrukter och grönsaker.

Varsågod!

Tips:
Béarnaisesås blir stel när den kallnar och går bra att frysa. När den värms upp igen så får den inte koka, då skär den sig lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar