Jag stötte på rätten under min militärtjänstgöring. I mitt hem stektes den uppfläkta sillen enkel, panerad med rågmjöl. Sillflundran är dock lite läckrare!
300 g rensad sill eller strömming (600 g om den är orensad)
1 tsk Salt
1 krm Vitpeppar
Fyllning:
½ dl Örtkrydda. Dill, gräslök, persilja
eller annan ört
Panering:
½ dl Rågmjöl eller skorpmjöl. Helst
hälften av varje
Till stekningen:
Rapsolja eller smör
1. Rensa sillen, klipp bort ryggfenan, skölj och låt rinna av.
2. Lägg hälften av sillen med skinnet
ned. Salta peppra och fördela fyllningen. Lägg de andra sillarna
ovanpå med skinnet uppåt.
3. Panera sillflundrorna.
4. Hetta upp stekpannan till
medelvärme, bryn fettet, lägg i flundrorna och bryn dem sakta, 4-5
minuter på var sida, tills de fått vacker färg.
Mums!
Tips:
Du kan lägga in flundrorna i en
lag av ättika, socker, salt, peppar och lök. Då håller de sig i
flera dagar. Inlagd stekt sill äts kall tillsammans med potatis
eller bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar