lördag 30 januari 2016

Stekt sillflundra från Östersjön

Stekt strömmingsflundra
Sill är gott och billigt. Fläker man upp sillen, lägger den dubbel, fyller den med örtkryddor och låtsar att den är en lite dyrare plattfisk så har man en sillflundra. Strömmingsflundra kallas den norr om Kalmarsund.

Jag stötte på rätten under min militärtjänstgöring. I mitt hem stektes den uppfläkta sillen enkel, panerad med rågmjöl. Sillflundran är dock lite läckrare!

Recept –  2-3 portioner:

300 g rensad sill eller strömming (600 g om den är orensad)
1 tsk Salt
1 krm Vitpeppar

Fyllning:
½ dl Örtkrydda. Dill, gräslök, persilja eller annan ört

Panering:
½ dl Rågmjöl eller skorpmjöl. Helst hälften av varje

Till stekningen:
Rapsolja eller smör


1. Rensa sillen, klipp bort ryggfenan, skölj och låt rinna av.
2. Lägg hälften av sillen med skinnet ned. Salta peppra och fördela fyllningen. Lägg de andra sillarna ovanpå med skinnet uppåt.
3. Panera sillflundrorna.
4. Hetta upp stekpannan till medelvärme, bryn fettet, lägg i flundrorna och bryn dem sakta, 4-5 minuter på var sida, tills de fått vacker färg.
5. Servera med rårörda lingon eller citron tillsammans med potatismos, kokt potatis eller bröd.

Mums!

Tips:
Du kan lägga in flundrorna i en lag av ättika, socker, salt, peppar och lök. Då håller de sig i flera dagar. Inlagd stekt sill äts kall tillsammans med potatis eller bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar