fredag 23 september 2016

Kålpudding – Säsongen är åter!

Kålsäsongen är igång – Vad är bättre att inleda med än en pudding – Enkelt och alltid gott – Klassiskt med potatis, steksås och lingon.

Recept – 4 portioner:

1 kg Vitkål
50 g Smör eller Rapsolja
100 g Kokt Potatis (2 st)
300 g Blandfärs
1 krm Vitpeppar eller Svartpeppar
1½ tsk Salt
2-3 dl Mjölk


1. Dela kålhuvet och ta bort kålstocken. Skär sen kålen i fina bitar.
2. Hetta upp det mesta av smöret i en stekpanna. Bryn kålen väl i fettet. Spara lite smör att sen smörja formen med.
3. Värm ugnen till 175°c.
4. Mosa den kokta potatisen väl och blanda med köttfärsen, peppar och salt, samt blanda ner mjölk så att du får en lös färs. Eventuellt kan det behövas ytterligare mjölk när smeten svällt en stund.
5. Blanda ner det mesta av kålen i färssmeten, men spar en del för att sen lägga i botten och överst i formen.
6. Smörj en ugnsfast form. Lägg lite av den sparade kålen i botten. Lägg därefter i färsblandningen, samt överst den sista brynta kålen.
7. Grädda puddingen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 50 minuter.
8. Ta ut puddingen och låt den svalna något. Överflödig vätska i puddingen kan hällas av och användas till steksås.
9. Servera kålpudding med kokt potatis och lingon, samt eventuellt steksås.

Smaklig måltid!

1 kommentar:

  1. Jag valde att göra det så enkelt som möjligt. Man kan ha lite sirap i kålen, men jag lite rädd för sirap om jag inte också tar vinäger. Resultatet enligt receptet är utmärkt enligt min smak.

    SvaraRadera