torsdag 1 september 2016

Plommonkompott – Kanske med ingefära

Nu är tid för plommonkompott – Går även bra att frysa in inför vinterns fröjder – Vill du ha lite sting i smaken så koka med en bit ingefära – Njut den annars utan!

Recept – 3 portioner:

1 liter Plommon (ca 600 g)
2 msk Saft av Citron
1 dl Strösocker
Ev. 10 g färsk Ingefära (ca 1 cm)


1. Skölj plommonen och skär bort fult skal. Klyv frukterna, ta ut kärnorna och kvarta plommonhalvorna, samt lägg dem i en kastrull.
2. Tillsätt saften av citron, socker och, om du vill ha lite sting i smaken, fint skivad ingefära. 
3. Hetta sakta upp plommonen på medelvärme, så att de inte bränns vid, utan istället saftar sig. Låt koka i 5 minuter på svag värme, eventuellt längre, beroende på mognad. Rör försiktigt.
4. Plocka bort de eventuella ingefärsskivorna och kyl kompotten kall. Servera plommonkompott som dessert med mjöl eller grädde, vaniljkräm eller vaniljglass. Eller varför inte till ost eller smörgås.

Njut sensommaren!

Tips:
Plommonkompott går bra att frysa in och njuta i vinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar