Inlagda rödbetor är gott smörgåspålägg, ett gott tillbehör och en god salladsingrediens
– Här är receptet!
500 g Rödbetor
Vatten
2 msk fintärnad Pepparrot
Lag:
½ dl Ättiksprit 12% eller ¼ dl Ättiksyra 24%
1½ dl Vatten
½ dl Strösocker
5 hela Kryddnejlikor
1. Borsta rödbetorna rena. Spara rotspets och bladfästet nära själva betan för bästa färg och smak. Lägg betorna i en gryta.
2. Häll på vatten så att betorna täcks helt. Koka dem nästan mjuka, i 15-60 minuter beroende på betornas storlek. Känn med provsticka eller tandpetare.
3. Häll av vattnet, spola betorna under kallt vatten och ta av skalen.
4. Skiva rödbetorna i halvcentimeter tjocka skivor.
5. Blanda alla ingredienserna till lagen och koka upp. Lägg i de skivade rödbetorna och koka ytterligare 5 minuter.
6. Varva rödbetsskivor med tärnad pepparrot i en burk eller skål. Häll över den varma lagen så den täcker helt. Låt stå kallt ett dygn.
7. Servera inlagda rödbetor som pålägg på smörgås eller tillbehör till många rätter. Inlagda rödbetor är även ingrediens i exempelvis rödbetssallad och sillsallad.
Var så god!
Tips:
Ättika och pepparrot ger bra hållbarhet. Så ha gärna en burk inlagda rödbetor i kylskåpet som ett snabbt och gott tillbehör och smörgåspålägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar