söndag 25 september 2016

Karelsk svamppirog – En öppen delikatess!

Karelsk pirog med svamp
En variant av karelska piroger är att fylla dem med svamp – En traditionell specialitet!

Recept – 8 piroger:

Fyllning:
1½ sats Stekt Svamp 
 
Pirogdeg:
1¼ dl Rågmjöl
1¼ dl Vetemjöl
1 dl Kallt Vatten
½ tsk Salt
Ev. 1 msk Rapsolja
 
Pensling:
Smör
Vatten


1. Stek och krydda svampen.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till degen och knåda den. Degen blir smidigare med lite olja i. Forma degen till en rulle och dela den i 8 lika stora delar.
3. Värm ugnen till 275°c.
4. Kavla ut bitarna till ovala eller runda tunna pirogskal och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Lägg en bra klick stekt svamp på varje pirogskal. Inte för tjockt. Vik upp kanten och nyppla ihop den med tummen och pekfingret.
6. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 8 minuter.
7. Ta ut pirogerna när de ser färdigbakta ut och pensla dem med en blandning av smält smör och vatten. Låt dem svalna.
8. Servera svamppirogerna småvarma. Eventuellt med ost som pålägg.

Var så god!

1 kommentar: