fredag 6 maj 2016

Oliversallad – En läcker festrätt!

Oliversallad, eller rysk sallad, är en festrätt om den presenteras rätt – Den passar som förrätt, och i rikligare mängd som huvudrätt – Mitt recept kommer från Krim – Jag lägger till rödlök och ett syrligt äpple – Riktigt gott!

Recept – 3 portioner (som förrätt 5 portioner):

450 g Potatis (ca 4 st)
200 g Morötter (ca 3 st)
200 g Gröna Ärtor
1 st Äpple
4 st Ägg
250 g Kycklingfilé (alternativt skinka eller falukorv)
250 g Inlagda Gurkor (ca 4 st)
½ st Rödlök (80g)
1 tsk torkad Örtkrydda eller 1 msk färsk Örtkrydda (ex. Körvel)
1 krm Vitpeppar    
½ tsk Salt     
1½ dl Majonnäs (eller 1 dl Majonnäs och ½ dl Crème Fraiche)

Till dekorering:
Salladsblad
Morot
Ägg
Persilja


1. Koka potatis, morötter, ärtor, samt hårdkoka ägg. Stek eller koka eventuell kyckling eller skinka. Kyl allt kallt i god tid innan salladen skall lagas.
2. Tärna kall potatis, morötter, ägg och kött, liksom äpplet (spara dock exempelvis morot och ett ägg till dekorering). Finhacka gurkor och rödlök.
3. Blanda alla ingredienser i en skål.
4. Servera på assiett eller tallrik, gärna på salladsblad. Dekorera förslagsvis med äggkvartar, morotsskivor och persiljekvistar.

Varsågod!

1 kommentar:

  1. Många ryssar äter Oliversallad på nyårsafton - Den kallas också Stolichnyysallad - I Spanien kallas den Ensaladilla rusa.

    SvaraRadera